Зміна місця перебування ФОП та інші актуальні питання їх діяльності під час війни

З початку воєнного стану в Україні тисячі українців, у тому числі фізичні особи підприємці (далі – ФОП), були змушені покинути свої домівки і тимчасово переїхати жити у іншу область або країну. Ті українці, які залишились в межах кордонів України, фактично опинились у статусі внутрішньо переміщених осіб. Актуальним стало питання щодо можливості продовжувати підприємницьку діяльність, зміни податкової адреси, місця сплати податків тощо.

Відповідно до абзацу першого частини першої статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Згідно зі статтею 45 Податкового кодексу України (далі – ПК) платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу. Податковою адресою такої особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Якщо фізична особа підприємець отримала довідку внутрішньо переміщеної особи, то вона повинна відобразити зміну її місцезнаходження в обліку податкової адміністрації (далі – ДПА), щоб продовжувати працювати та сплачувати податки. Таку дію щодо зміни місця знаходження платника податків можна зробити через власний електронний кабінет.

Варто пам’ятати про строки подання інформації до ДПА про зміни у своєму становищі, а саме:

  • якщо у ФОП змінилися прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані, то інформація подається протягом одного місяця після виникнення таких змін (п. 298.4 ПК);
  • якщо у ФОП змінилися КВЕД, податкова адреса, місце здійснення діяльності, то відомості надаються:
  • ФОП 1-ї і 2-ї групи платників єдиного податку – не пізніше 20-го числа наступного місяця (п. 298.5 ПК);
  • ФОП 3-ї групи платників єдиного податку – до кінця кварталу;
  • якщо зміни відбулися у ФОП на загальній системі оподаткування, то протягом одного місяця з дня виникнення змін підприємець повинен надати актуальні дані до ДПА (ст. 65.9 ПК).

Платникам єдиного податку також важливо, щоб місце здійснення діяльності було зазначено в реєстрі платників єдиного податку. Для уникнення непорозумінь платникам такого податку варто подати форму 20-ОПП та вказати місце провадження підприємницької діяльності на території України.

Якщо ж ФОП виїхав за кордон, то цей факт не перешкоджає здійснювати підприємницьку діяльність. ФОП може продовжувати працювати дистанційно за кордоном та сплачувати податки за місцем реєстрації податкової адреси. Статус тимчасового захисту або тимчасового проживання не змінює статусу ФОП. Також підприємець не стає нерезидентом після знаходження 183 днів за кордоном. Відповідно, виїзд за кордон  не припиняє обов’язків ФОП подавати звіти та сплачувати податки. Якщо ФОП  отримує  грошові кошти на рахунки підприємця – це його доходи, та відповідно він повинен сплачувати податки за місцем реєстрації податкової адреси.

Необхідно пам’ятати, що  дохід, отриманий на рахунки фізичної  особи – це дохід фізичної особи і до діяльності ФОП і сплати ним податків не має відношення.

Якщо ж фізична особа планує залишатися в іншій країні і як ФОП не планує працювати, тоді ФОП потрібно закрити.

Матеріал підготовлено Анною Гірій
в межах проекту Центру верховенства права та
Академії Фольке Бернадотта (Folke Bernadotte Academy)
Верховенство права під час війни

20.06.2022