Якщо місцева рада не працює під час війни

Що робити, коли місцева рада не здійснює свої повноваження в умовах воєнного стану?

Наприклад, якщо у населеному пункті:

  • місцева рада не збирається або не може зібратися на засідання;
  • депутати здійснюють «підривну» чи антиукраїнську діяльність;
  • робота ради заблокована з міркувань безпеки тощо.

У такій громаді слід ініціювати створення військової адміністрації. Саме вона буде здійснювати повноваження органу місцевого самоврядування на період воєнного стану.

Така ініціатива може виходити від будь-якого суб’єкта: голови громади, виконавчих органів місцевої ради, частини депутатів, громадськості тощо. Вона має бути достатньо аргументованою та спрямованою до голови обласної військової адміністрації.

Рішення про утворення військових адміністрацій ухвалює Президент України за поданням обласних державних адміністрацій або військового командування (частина друга статті 4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Які юридичні підстави створення військової адміністрації?

В умовах воєнного стану може бути застосоване обмеження прав місцевого самоврядування згідно з Конституцією та законами України (стаття 21 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Військові адміністрації населених пунктів утворюються в одному чи декількох населених пунктах (селах, селищах, містах), в яких сільські, селищні, міські ради та/або їхні виконавчі органи не здійснюють покладені на них Конституцією та законами України повноваження, у тому числі внаслідок фактичного саморозпуску або самоусунення від виконання своїх повноважень, або їх фактичного невиконання, або припинення їх повноважень згідно із законом (частина третя статті 4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Утворена військова адміністрація може здійснювати повноваження місцевої ради (сільської, селищної, міської), голови громади та інших органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану у відповідній громаді.

5.03.2022