Важливі зміни у Податковому кодексі

  • Платники податків, які мають можливість виконувати податкові зобов’язання, зобов’язані їх виконувати
  • Камеральні, документальні позапланові та фактичні перевірки знову проводяться

Особливі положення на період дії воєнного стану

Встановлено різні особливості  щодо сплати податків та зборів, подання звітності платниками податків в залежності від   їх можливості  своєчасно виконати свій податковий обов’язок.

Зокрема, особи, які не мають можливості своєчасно сплатити податки чи збори, подати податкову звітність, – звільняються від передбаченої ПК України відповідальності, якщо виконають обов’язки протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Платники податків, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, звільняються від відповідальності, починаючи з 24 лютого 2022 року, якщо вони виконають ці обов’язки протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем, коли такі можливості у них відновляться.

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, а також подання звітності – звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків починаючи з 24 лютого 2022 року до 27 травня 2022 року. Умова – реєстрація такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплата податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Платники єдиного податку третьої групи, які перейшли на сплату податку за ставкою 2%, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, починаючи з 24 лютого 2022 року до переходу на спрощену систему. Умова – виконання ними таких податкових обов’язків протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до того, як скористалися можливістю перейти на оподаткування за ставкою 2%.

Платники податків, які до 25 липня 2022 року самостійно виправлять помилки, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, також звільняються від відповідальності.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання податкових обов’язків та перелік відповідних документів затверджує Міністерство фінансів України.

Зміни щодо митного оформлення

До 31 грудня 2022 року включно митне оформлення з метою вільного обігу та першу державну реєстрацію в Україні моторних транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осiб i бiльше, перевезення вантажiв, моторних транспортних засобів спеціального призначення, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, – здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3».

Додаткова умова – такі транспортні засоби мають ввозити на митну територію України юридичні особи для власного використання, й не можуть бути відчужені протягом 1095 днів (3 років) з дня їх першої державної реєстрації в Україні.

Це правило не поширюється на транспортні засоби, які походять або ввозяться з Російської Федерації, Республіки Білорусь та тимчасово окупованих територій України.

Відповідні зміни внесено до Податкового кодексу України, законів України «Про валюту і валютні операції», «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів».

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану» від 12 травня 2022 року № 2260–IX набрав чинності 27 травня. 

Зміни щодо камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, набирають чинності з 2 червня 2022 року.

28.05.2022