Збирання фактів про порушення прав людини росією

Для ефективного збору і обробки інформації про порушення в Україні прав людини російською федерацією діє веб-платформа: https://humanrights.gov.ua.

Які порушення прав людини та інші злочини необхідно фіксувати? Наприклад:

▪ Вбивства цивільних осіб, їх катування, знущання та погрози, викрадення, тілесні ушкодження, зґвалтування, незаконне позбавлення волі, обстріл місць перебування мирного населення.

▪ Знищення, заволодіння та пошкодження майна (зокрема, будинків, квартир, автомобілів, товарів в магазині), мародерство, пограбування, тощо.

▪ Обшуки приватних будівель та бізнесу, тиск на родини політичних в’язнів, вторгнення в будинки, позбавлення житла та примусове виселення, примушування до отримання російського паспорту.

▪ Порушення права на свободу віросповідання та переслідування за релігійними ознаками, перешкоджання проведенню та участі в мітингах та мирних зборах, штрафи за таку участь.

▪ Депортація, примушення до переселення та евакуації, заборона виїзду чи в’їзду на тимчасово окуповану територію, перешкоджання залишити небезпечну територію, примусове вивезення в рф тощо.

▪ Геноцид: дії, що здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, будь-яку національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку.

▪ Дії, спрямовані проти невійськових об’єктів підвищеної небезпеки, якщо метою такої дії за її характером чи контекстом є залякати населення або змусити уряд чи міжнародну організацію вчинити чи утриматися від будь-яких дій.Також варто звертати увагу на примушування до участі у війні на боці рф, розташування військових поруч з цивільними об’єктами (житловими будинками, школами, лікарнями, тощо) або в оточенні цивільних (прикриття цивільним населенням).? Що потрібно зробити, аби зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин?

▪ Описати факт порушення прав людини загарбником;

▪ Долучити докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків, жертв події тощо.

Зібрані факти будуть використані як докази для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному Суді Справедливості ООН. ЯКЩО ВИ СТАЛИ СВІДКОМ АБО ЖЕРТВОЮ ПОРУШЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ, ФІКСУЙТЕ ТА НАДСИЛАЙТЕ ДОКАЗИ – https://humanrights.gov.ua

1.03.2022