Правові питання тижня: 30 травня – 5 червня

Що нового у правилах виїзду за кордон для чоловіків?

Відтепер право виїзду на 30 днів мають спортсмени національних збірних команд; особи, які забезпечують підготовку спортсменів; спортивні судді та інших фахівці, що забезпечують організаційне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо. Детальніше.

Що робити, якщо ви стали свідком кримінального правопорушення?

Свідок зобов’язаний надавати показання і може відмовитися від цього лише у виняткових випадках (не свідчити проти себе, а також членів сім’ї чи близьких родичів, зберігати професійну таємницю тощо). Більше правил пояснюють експерти Ініціативи «Право в умовах війни». Детальніше.

Що робити, якщо ви стали свідком воєнного злочину?

Спершу радимо надіслати свої свідчення на єдиний портал для збору інформації про воєнні злочини, створений Офісом генерального прокурора: https://warcrimes.gov.ua/. Ви користуватиметесь усіма правами, передбаченими для потерпілого/свідка в кримінальному провадженні. Детальніше.

У чому полягає обов’язок громадянина щодо захисту Вітчизни?

Цей обов’язок передбачений статтею 65 Конституції України. Виконання громадянами такого обов’язку врегульовано Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», а за ухилення встановлено кримінальну відповідальність. Детальніше.

Чи обов’язково подавати декларації під час війни?

НАЗК коментує, що під час дії воєнного стану подавати будь-які декларації – не обов’язково. Після завершення дії воєнного стану в посадовців буде 3 місяці на подання декларації, що не вважатиметься порушенням строку. Детальніше.

Чи можуть посадові особи органів місцевого самоврядування, які тимчасово перебувають за межами України, працювати за кордоном?

Продовжити роботу дистанційно цілком можливо. Працівники можуть також перебувати у простої, відпустці чи призупинити трудовий договір. Нагадуємо, що посадовим особам місцевого самоврядування забороняється займатися іншою оплачуваною (крім зазначеної) або підприємницькою діяльністю. Детальніше.

Як змінилась реєстрація транспортних засобів?

Останні тижні доволі велика кількість територіальних сервісних центрів МВС тимчасово зупиняли/зупиняють надання адмінпослуг з реєстрації транспортних засобів. Мотивація – перебої із постачанням бланків реєстраційних свідоцтв. Детальніше.

Як допомогти дитині, якщо усиновити її поки що неможливо?

Дитину-сироту можна влаштувати тимчасово – відповідну процедуру спрощено. Зробити це може особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах (у тому числі хрещені батьки) з дитиною-сиротою або дитиною, позбавленою батьківського піклування. Детальніше.

Чи має право роботодавець звільнити особу, депортовану до рф?

Депортацію до рф як підставу розірвання трудового договору законодавство не передбачає. Роботодавець також не може застосувати до такої особи звільнення через прогул без поважної причини. Детальніше.

Які особливості виїзду з тимчасово окупованої території?

Експерти Ініціативи рекомендують не боятися відповідальності за порушення правил перетину кордону, коли такий перетин обумовлено необхідністю рятувати життя. У такому разі склад адміністративного чи кримінального правопорушення відсутній. Радимо покинути непідконтрольну територію найбезпечнішим доступним способом і не співпрацювати з окупаційною владою. Детальніше.

Як регулюється перебування громадян росії в Україні?

Якщо закінчився максимальний термін безвізового перебування громадянина рф, то законних підстав залишатися в Україні немає. Тому, хоче він чи вона або не хоче, доведеться залишити територію України. До такого громадянина росії можуть бути застосовані заходи примусу, передбачені законодавством. Детальніше.

6.06.2022