ПАМ’ЯТКА: Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами

У цьому документі експерти розкривають такі питання:

  • У чому полягає незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами?
  • Що робити громадянину, якщо він знайшов зброю, бойові припаси чи вибухові речовини?
  • За яких обставин громадянин не буде нести кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами?

1. У чому полягає незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами?

Відповідно до ч. 1 ст. 263 КК України зброєю, зокрема, є:

  • вогнепальна зброя (усі види бойової, спортивної, нарізної мисливської зброї, крім гладкоствольної мисливської);
  • бойові припаси (патрони до нарізної вогнепальної зброї різних калібрів, артилерійські снаряди, бомби, міни, гранати, бойові частини ракет і торпед та інші вироби в зібраному вигляді, споряджені вибуховою речовиною);
  • вибухові речовини (порох, динаміт, тротил, нітрогліцерин та інші хімічні речовини, їх сполуки або суміші, здатні вибухнути без доступу кисню);
  • вибухові пристрої (вироби одноразового застосування, спеціально підготовлені і за певних обставин спроможні за допомогою використання хімічної, теплової, електричної енергії або фізичного впливу (вибуху, удару) створити вражаючі фактори – спричинити смерть, тілесні ушкодження чи істотну матеріальну шкоду – шляхом вивільнення, розсіювання або впливу токсичних хімічних речовин, біологічних агентів, токсинів, радіації, радіоактивного матеріалу, інших подібних речовин).

Незаконним поводженням зі зброєю кримінальне законодавство визнає:

  • придбання (набуття в результаті привласнення знайденого, купівлі, обміну, одержання як подарунку, на відшкодування боргу тощо);
  • зберігання (володіння в певному місці, не при собі);
  • носіння (переміщення особою при собі);
  • передача (надання у володіння іншій особі);
  • збут (оплатна передача іншій особі шляхом продажу, обміну, дарування, сплати боргу тощо)

2. Що робити громадянину, якщо він знайшов зброю, бойові припаси чи вибухові речовини?

Якщо громадянин знайшов зброю, бойові припаси чи вибухові речовини, насамперед потрібно вжити заходів для забезпечення власної безпеки та безпеки оточуючих осіб:

  • припинити виконання будь-яких робіт;
  • попередити про знахідку всіх, хто знаходиться поруч;
  • дистанціюватися від цього місця.

У будь-якому випадку краще не підходити до знайденого предмету. Тим паче, не переміщувати його.

Якщо йдеться про вибухові пристрої або боєприпаси, за можливості слід помітити місце, де вони знаходяться, використовуючи підручні матеріали.

Наступний крок – обов’язково повідомити про небезпечну знахідку уповноважені органи (органи місцевої влади або правоохоронні органи).

Найзручніше повідомити служби за номерами телефонів 101, 102.

Після цього потрібно дочекатися прибуття представників правоохоронних органів на безпечній відстані від знайденого предмету та чітко виконувати інструкції.

Треба пам’ятати, що привласнення, зберігання, носіння, передача чи збут зброї, бойових припасів або вибухових речовин буде вважатися незаконним поводженням з нею. За це передбачена відповідальність за ч. 1 ст. 263 КК України.

3. За яких обставин громадянин не буде нести кримінальну відповідальність за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами?

У Кримінальному кодексі України чітко передбачено, що кримінальній відповідальності за незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами чи вибуховими речовинами не підлягає особа, яка добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої (ч. 3 ст. 263).

Добровільна здача зброї, бойових припасів чи вибухових речовин – це передача відповідному державному органу вказаних предметів за власним бажанням, незалежно від мотивів такої особи, яка при цьому мала можливість і надалі зберігати такий предмет (Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про викрадення та інше незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими речовинами, вибуховими пристроями чи радіоактивними матеріалами» № 3 від 26.04.2002 року).

Визначальною умовою для того, що органи влади визнали добровільну здачу зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв, є виявлення справжньої волі особи, яка поводиться зі зброєю та має реальну можливість продовжити поводження з нею.

Зверніть увагу: не будуть вважатися добровільною здачею зброї, бойових припасів або вибухових речовин випадки, якщо правоохоронним органам стало відомо про незаконне поводження громадянина з цими предметами й вони проводять слідчі дії з метою їх виявлення та вилучення.

Наприклад, якщо ці предмети виявлено під час поверхневого огляду громадянина або його речей, огляду транспортного засобу, обшуку помешкання, затримання громадянина.

Пам’ятку підготували
Олексій Горох, експерт Ініціативи «Право в умовах війни»,
та Олександр Тищенко, студент «Києво-Могилянської академії»

7.06.2022