Якщо втратили документи під час війни

Оновлено

У разі втрати документів, що посвідчують особу Ви можете звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби України (ДМС) за місцем Вашого перебування.

Оскільки з 24 лютого 2022 р. робота усіх територіальних підрозділів ДМС була призупинена, то необхідно попередньо за телефоном уточнити, чи працює відповідний підрозділ ДМС, і спробувати отримати консультацію.

Якщо у Вас немає номерів телефонів ДМС, то зверніться до ЦНАП чи інших представників органу місцевого самоврядування у громаді Вашого перебування або до військових адміністрацій. Там Ви дізнаєтесь контакти найближчого територіального підрозділу ДМС. Наголошуємо, на офіційних вебресурсах ця інформація прихована в цілях безпеки.

Водночас, з 24 лютого 2022 року Державна міграційна служба тимчасово призупинила роботу власних інформаційних систем. Це може вплинути  на можливість встановлення особи.

Замовлення на виготовлення нових паспортних документів наразі не приймаються.

Важливо, для ідентифікації громадян України на території України можна використовувати е-паспорт та е-паспорт для виїзду за кордон, сформовані засобами мобільного застосунку “ДІЯ” (частина 1 статті 141 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»). При цьому НЕ рекомендується виходити із облікового запису в мобільному застосунку “ДІЯ”, а також не здійснювати його переінсталяцію! Після згаданих процедур е-паспорти тимчасово не зможуть відображатися.

Наші експерти готують пропозиції для ДМС/МВС для кращого нормативного врегулювання питань встановлення особи в умовах, що нині склалися через російську агресію.

Мінцифри запустило новий тимчасовий документ (єДокумент) на період воєнного стану, завдяки якому можна підтвердити особу. Документ містить паспортні дані та ідентифікаційний (податковий) номер. єДокумент буде автоматично доступний для всіх користувачів Дії, після оновлення застосунку.

В очікуванні інформації про правове регулювання єДокумента, варто зауважити, що не всі громадяни були користувачами Дії. І для такої “нецифрової” категорії людей повинна бути передбачена можливість встановлення особи та видачі (тимчасового) документа.

Для отримання оперативної інформації про можливі зміни рекомендуємо слідкувати за Facebook-сторінкою Державної міграційної служби України та її вебсайтом.

У нашому Telegram-каналі є більше консультативної інформації, яка може стати у нагоді кожному.

8.03.2022