Відновлення офлайн навчання в українських загальноосвітніх школах

З 1 вересня 2022 року в загальноосвітніх школах на територіях, де це дозволятиме безпекова ситуація, планується відновлення офлайн навчання. Наразі питання опрацьовується Міністерством освіти і науки України разом з Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Остання отримала завдання від прем’єр-міністра України провести у закладах освіти аудит щодо готовності засобів укриття і загалом гарантування безпечного освітнього процесу.

Міністр освіти і науки повідомив, що більшість батьків хочуть повернення освітнього процесу в школах у офлайн формат через те, що діти не соціалізуються, а також мають обмежений контакт з вчителями, недостатньо спілкуються зі своїми однокласниками та однокласницями.

Водночас, як батьки, так і представники освітнього середовища, висловлюють занепокоєння з приводу передусім забезпечення безпеки здобувачів освіти, а також педагогів та технічного персоналу, оскільки наразі з огляду на збройну агресію Російської Федерації проти України, жоден регіон України не можна визнати повністю безпечним. Крім того, серед потенційних проблем вказується той факт, що значна кількість українських дітей зараз знаходяться за кордоном, але мають бажання продовжити навчання в українських школах і за українською програмою. Це вони можуть наразі зробити лише в дистанційному форматі.

Окрема проблема – необхідність забезпечення в закладах освіти належних бомбосховищ, системи оповіщення про небезпеку, належної кількості їжі та води, а також медикаментів, присутності медичного персоналу. Не менш важливим є також занепокоєння з приводу належних знань та вмінь педагогічних працівників щодо порядку надання першої медичної допомоги, яка може знадобитися дітям.

Не менш актуальними залишаються питання гарантій безпеки дітям на шляху до школи та із неї, а також питання безперебійного постачання води, світла, опалення в холодний період.

Важливою є також належна психологічна підготовка педагогів та техперсоналу, оскільки сталий емоційний їх стан є необхідним для роботи з дітьми в таких надзвичайно складних умовах.

Висловлені зауваження виглядають слушними з огляду на положення статті 3 Закону України «Про освіту», яка гарантує кожному право на якісну та доступну освіту, а також зазначає, що ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Крім того, ця стаття визначає, що право на освіту не може бути обмежене законом.

Стаття 53 цього ж Закону, а також стаття 21 Закону України «Про повну загальну середню освіту» з-поміж прав здобувачів освіти виділяє право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання чи праці. Ті ж гарантії поширюються на педагогічних працівників статтями 54 та 57 Закону України «Про освіту».

Окремо регулює гарантії здобувачам освіти, педагогічним та іншим працівникам закладів освіти в умовах воєнного стану стаття 57-1 Закону України «Про освіту». Ті з них, хто був вимушений змінити місце проживання (перебування), залишити своє робоче місце чи місце навчання через військові дії мають додаткові права. Зокрема, для здобувачів освіти, педагогів, інших працівників закладів освіти освітній процес організовується в дистанційній або в будь-якій іншій формі, яка є найбільш безпечною для його учасників.

Загалом, висловлені з обох сторін зауваження мають бути взяті до уваги та ретельно опрацьовані, а остаточне рішення щодо відновлення офлайн навчання буде залежати від згаданого вище обстеження ДСНС.

Матеріал підготовлено Євгеном Звєрєвим
в межах проекту Центру верховенства права та
Академії Фольке Бернадотта (Folke Bernadotte Academy)
Верховенство права під час війни

17.06.2022