Правові питання тижня: 13 – 19 червня

Що передбачає закон про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму?

Що саме забороняється та в яких випадках символіка не вважається пропагандою російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії рф. Детальніше.

Яка відповідальність за державну зраду, колабораційну діяльність та пособництво державі-агресору?

Експерти Ініціативи пояснили, яке покарання очікує на держзрадників, у чому полягає колабораційна діяльність та як карається пособництво державі-агресору. Детальніше.

Де переселенці можуть вивчати українську мову просто та з приємністю?

Громади, які прихистили українських переселенців з районів, де точаться бойові дії, масово організовують для них безкоштовні заняття з української мови. Експерти розповіли, де та як можна навчатися української. Детальніше

Як здійснюється правосуддя під час війни?

Що відбувається, якщо суд не може здійснювати правосуддя через бойові дії, окупацію території, знищення адміністративної будівлі, інші обставини, – розповідають експерти Центру дослідження верховенства права. Детальніше.

Чи можуть добровольчі формування тероборони залучатися до завдань в інших областях?

Членів добровольчих формувань можуть залучати до виконання завдань територіальної оборони поза межами своєї зони територіальної оборони та в районах ведення воєнних (бойових) дій, аналогічно до військовослужбовців Сил територіальної оборони Збройних Сил України. Експерти пояснили, хто ухвалює рішення та чи можна відмовитися. Детальніше.

Публічна служба в умовах воєнного стану

Яким чином забезпечення цього принципу вплинуло на порядок проходження публічної служби в органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування? Пояснили експерти Центру дослідження верховенства права. Детальніше.

Податок на нерухомість в умовах війни

Платниками цього податку є фізичні та юридичні особи (резиденти, нерезиденти), які мають у власності нерухоме майно в Україні. Обʼєктом оподаткування є житлові та нежитлові приміщення (їх частка), а базою оподаткування  – загальна площа цих обʼєктів (їх часток). Ставка податку – 1,5 % мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня звітного податкового року, за 1 квадратний метр. Детальніше.

Відновлення офлайн навчання в українських загальноосвітніх школах

Останнім часом лунало багато різних заяв з приводу початку живого (офлайн) навчання в українських загальноосвітніх школах. Наразі виглядає так, що остаточного рішення поки немає. Експерти узагальнили доступну інформацію pro et contra та надали юридичний коментар. Детальніше

Як безкоштовно отримати консультацію юриста?

Пропонуємо безкоштовні юридичні консультації у сфері, цивільного, житлового, сімейного, трудового права та права соціального забезпечення, правового регулювання підприємницької діяльності тощо. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

20.06.2022