Як працює Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система під час воєнного стану?

За період з 24 лютого по 31 травня 2022 року проведено 30 438 судових засідань у режимі відеоконференцзв’язку. За цей проміжок часу у підсистемі відеконференцзв’язку зареєструвалося 5 901 нових користувачів, а в модулі «Електронний суд» – 6 002  осіб, до суду  відправлено 85 659 заяв/клопотань (за інформацією Державної судової адміністрації України). Це стало можливим завдяки впровадженню Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

ЄСІТС – це сукупність інформаційних та телекомунікаційних підсистем (модулів), які забезпечують автоматизацію визначених законодавством процесів діяльності судів, органів та установ в системі правосуддя.

Функціонування ЄСІТС регулюється низкою нормативно-правових актів, зокрема: Закон України «Про судоустрій і статус суддів»; Кодекс адміністративного судочинства України; Господарський процесуальний кодекс України; Цивільний процесуальний кодекс України; Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затверджене рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 р. № 30; Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затверджене рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 р. № 1845/0/15-21.

У судах ЄСІТС має забезпечувати документообіг, автоматизований розподіл справ, обмін документами між судом та учасниками судового процесу, фіксування судового процесу та участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також автоматизацію процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів.

Однак, поки у ЄСІТС діють лише 3 підсистеми (модулі), що почали офіційно функціонувати 05 жовтня 2021 року:

  • «Електронний кабінет» – підсистема ЄСІТС, захищений вебсервіс, що має офіційну адресу в інтернеті (https://cabinet.court.gov.ua), який забезпечує процедуру реєстрації користувачів в ЄСІТС, а також подальшу автентифікацію таких осіб з метою їх доступу до підсистем (модулів) ЄСІТС у межах наданих прав;
  • «Електронний суд» – підсистема, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу;
  • підсистема відеоконференцзв’язку – забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду – за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув’язнення, установі виконання покарань або медичному закладі – за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Під час дії воєнного стану, як і до початку збройної агресії, користуватися ЄСІТС можуть зареєстровані в системі особи. ЄСІТС дає можливість користувачам:

  • надсилати суду, учасниками судового процесу та отримувати від них документи в електронній формі;
  • брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду;
  • отримувати інформацію про дату та час судових засідань;
  • отримувати судові рішення та повідомлення.

Стале функціонування судових сервісів, а також організація резервного каналу передачі даних судової влади здійснюється, зокрема завдяки системі супутникового зв’язку StarLink. Водночас, з міркувань кібербезпеки, на початку збройної агресії доступ до електронних судових ресурсів із території інших країн був тимчасово обмежений.

На даний час, за інформацією Голови Державної судової адміністрації України, доступ до електронних судових ресурсів відкрито з Болгарії, Данії, Іспанії, Молдови, Німеччини, Польщі, Португалії, Румунії. Доступ з інших країн буде відкрито найближчим часом.

В період дії воєнного стану в ЄСІТС запроваджено кілька нововведень:

  • з 11 березня 2022 року впроваджено нові функціональні можливості підсистеми відеоконференцзв’язку, які стосуються трансляцій судових засідань в режимі онлайн і полягають у значному спрощенні процедури;
  • з 8 квітня 2022 року користувачі мають можливість надсилати документи до Електронних кабінетів інших учасників перед відправкою до суду з отриманням підтвердження (квитанції) про доставку таких документів;
  • із травня 2022 року з’явилася можливість громадянам, які вимушено покинули територію країни і не мають можливості отримати кваліфікований електронний підпис від атестованих в Україні АЦСК, використовувати кваліфікований електронний підпис “Дія.Підпис”.

За допомогою “Дія.Підпис” громадяни мають можливість авторизуватися в підсистемі відеоконферензв’язку та взяти участь у судовому засіданні онлайн, перебуваючи за кордоном, а також підписувати документи для подання матеріалів  до суду за допомогою системи “Електронний суд”.

Як отримати «Дія.Підпис» можна дізнатись на порталі Дія.Paperless

Матеріал підготував Андрій Кошман
в межах проекту Центру верховенства права та
Академії Фольке Бернадотта (Folke Bernadotte Academy)
Верховенство права під час війни

16.06.2022