Як школярі, що перебувають за кордоном, можуть отримати свідоцтво чи атестат під час війни

З початку повномасштабної збройної агресії Росії станом на 21 червня 2022 р. за даними Управління Верховного комісаріату у справах біженців ООН в Європі зареєстровано 5,261,278 біженців з України.

За неточними даними Міністерства освіти і науки України понад 600 тисяч школярів виїхали за кордон.

Очевидно, що багато серед них є цьогорічними випускниками шкіл, яким після закінчення базової середньої освіти (закінчення 9-ти класів школи) та повної загальної середньої освіти потрібно отримати відповідно свідоцтво або атестат.

Як це зробити, якщо школярі перебувають за кордоном і не мають можливості повернутися в Україну? Виявляється, для отримання цих документів повертатись на Батьківщину не обов’язково.

З цією метою Міністерство освіти і науки України спільно з Міністерством закордонних справ України 9 червня 2022 р. видали Наказ (далі – Наказ МОН та МЗС) «Про затвердження порядку міжвідомчої взаємодії з питань вручення здобувачам освіти, які перебувають за межами України, документів про базову середню освіту та повну загальну середню освіту, виданих в умовах воєнного стану в Україні».

Наказом передбачено, що вручення документів про базову та повну загальну середню освіту та додатків до них (далі – документи про освіту) випускникам організовують закордонні дипломатичні установи України (далі – ЗДУ) в країні перебування.

Для цього випускникам необхідно знати про алгоритм дій, які передують цьому:

  • подати заяву встановленого зразка до свого закладу загальної середньої освіти, який замовляє документ про освіту. Заява може бути подана одним з батьків, опікуном, іншим законним представником, родичем здобувача освіти або повнолітнім здобувачем освіти (далі – заявник), а в окремих випадках – самим здобувачем освіти наручно, факсом, електронною поштою, іншими засобами зв’язку чи у будь-який інший спосіб за вибором заявника;
  • керівник закладу освіти не пізніше п’яти днів після отримання документів про освіту на підставі заяв формує пакети документів про освіту окремо по кожній ЗДУ та направляє їх до органу управління у сфері освіти територіальної громади;
  • управління освіти не пізніше трьох днів після отримання пакету документів формує їх окремо по кожній ЗДУ та направляє до департаменту освіти;
  • департамент освіти не пізніше трьох днів після отримання пакету документів формує їх окремо по кожній ЗДУ та направляє до МОН;
  • МОН не пізніше трьох днів після отримання пакету документів формує їх окремо по кожній ЗДУ на направляє до МЗС;
  • МЗС обліковує документи про освіту та формує пакети документів по кожній ЗДУ та дипломатичною поштою або у інший дозволений спосіб направляє отримані від МОН пакети документів про освіту до ЗДУ.

Вручення документів про освіту випускникам або їх законним представникам здійснюється закордонними дипломатичними установами під розписку. Розписки про вручення документів про освіту передаються у зворотному порядку: від ЗДУ до МЗС, далі до МОН. МОН передає до департаменту освіти, далі до органу управління у сфері освіти територіальної громади та звідти – до закладу освіти.

Варто пам’ятати, що документи про освіту є «суворими» бланками і тому їх втрата може викликати у випускників низку проблем для поновлення. Отже, дбайте про збереження своїх документів.

Підготувала
Юлія Матвєєва, експертка Центру дослідження верховенства права Національного університету «Києво-Могилянська академія»

30.06.2022