ПАМ’ЯТКА: Кримінальна відповідальність особи за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників (стаття 436-2 КК)

У цьому документі експерти розкривають такі питання:

  • Яка відповідальність передбачена за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році?
  • Яка відповідальність передбачена за глорифікацію учасників збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році?
  • Яка відповідальність передбачена за виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році?

Актом агресії, відповідно до статті 3 Резолюції XXІX сесії Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 р., є зокрема:

  • вторгнення чи напад збройних сил держави на територію іншої держави;
  • будь-яка військова окупація, яка є результатом такого вторгнення чи нападу;
  • будь-яка анексія із застосуванням сили території іншої держави чи її частини;
  • бомбардування збройними силами держави території іншої держави;
  • застосування будь-якої зброї державою проти території іншої держави;
  • блокада портів, берегів або територіальних вод держави збройними силами іншої держави.

Збройна агресія російської федерації проти України розпочалася у 2014 році. 24 лютого 2022 р. російська федерація вдалася до повномасштабної агресивної війни проти України. Ці обставини визнані та засуджені майже всіма цивілізованими країнами світу. Проте цей факт російська федерація умисно намагається приховати і заперечити, поширюючи неправдиву інформацію в суспільстві.

У березні 2022 року Кримінальний кодекс України доповнено статтею 436-2, яка передбачає відповідальність за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікацію її учасників.

1. Яка відповідальність передбачена за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році?

Кримінальний закон визнає протиправними ряд дій, спрямованих на виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році:

  • представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України.

Такі дії караються виправними роботами на строк до 2 років або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років (ч. 1 ст. 436-2 КК).

2. Яка відповідальність передбачена за глорифікацію учасників збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році?

Глорифікація (з англ. «glory» – слава) – це славлення, звеличення когось, чогось.

У Кримінальному кодексі України передбачена відповідальність за глорифікацію таких учасників збройної агресії російської федерації проти України:

  • які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році;
  • представників збройних формувань російської федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих російською федерацією;
  • представників окупаційної адміністрації російської федерації, яку складають її державні органи та структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України;
  • представників підконтрольних російській федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України.

За вчинення цих дій передбачена відповідальність у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк до 3 років (частина 1 ст. 436-2 КК України).

3. Яка відповідальність передбачена за виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році

Кримінальний закон також встановлює відповідальність за виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році. 

Протиправними є поширювальні матеріали про:

  • представлення збройної агресії російської федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту;
  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України;
  • глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році;
  • глорифікацію представників збройних формувань російської федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих російською федерацією;
  • глорифікацію представників окупаційної адміністрації російської федерації, яку складають її державні органи та структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України;
  • глорифікацію представників підконтрольних російській федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України.

Поширенням таких матеріалів є поширення звернень, листів, листівок, гасел, комп’ютерних носіїв інформації серед невизначеного кола осіб, дописів в інтернеті тощо.

За вчинення зазначених вище дій передбачена відповідальність у вигляді обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої (частина 2 ст. 436-2 КК України).

У випадку, якщо дії, передбачені частинами 1 або 2 статті 436-2 КК України, вчинила службова особа, або вони вчинені повторно, чи організованою групою осіб або з використанням засобів масової інформації, – відповідальність суворіша: позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої.

Пам’ятку підготували
Олексій Горох, експерт Ініціативи «Право в умовах війни»,
та Анастасія Сівцова, студентка «Києво-Могилянської академії»

2.07.2022