Умови отримання державних виплат для окремих категорій населення

У травні 2022 року Уряд змінив умови виплат для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Постанова Кабінету Міністрів України від 16.04.2022 р. № 457 визначає оновлені умови підтримки населення, яке постраждало від вторгнення РФ.

За березень та квітень допомога надавалася всім ВПО, проте після внесення змін у законодавство в травні з’явилися нові умови отримання коштів.

Допомога для ВПО

Хто може отримати грошову допомогу?

Порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. N 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», – зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 р. № 457.

Наразі допомога на проживання передбачена для зареєстрованих ВПО:

  1. які перемістилися з територій територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій;
  2. які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  3. у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат через застосунок «Дія».

Перелік територіальних громад затверджується Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій. Актуальний перелік можна знайти у додатку до Наказу Мінреінтеграції, проте варто пам’ятати, що інформація періодично оновлюється.

Який розмір грошової допомоги?

Держава надає щомісячну допомогу ВПО:

  1. на кожну особу, старше 18 років – 2000 грн;
  2. на кожну дитину чи особу з інвалідністю – 3000 грн.

Як отримати грошову допомогу?

Внутрішньо переміщеним особам необхідно:

  1. стати на облік ВПО (особисто подати заяву до органу соцзахисту, ЦНАПу чи уповноваженої особи в громаді в місці тимчасового перебування, або ж через додаток «Дія»);
  2. отримати довідку ВПО;
  3. відкрити соціальний рахунок (картка для отримання соціальних виплат та матеріальної допомоги, яку можна відкрити в банку);
  4. подати заявку на отримання допомоги (до органу соцзахисту, ЦНАПу чи уповноваженої особи в громаді в місці тимчасового перебування).

Допомога для постраждалого цивільного населення

Хто може отримати грошову допомогу?

Порядок надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 220 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 506).

Передбачена грошова допомога для постраждалого цивільного населення:

  1. особам, які евакуюються із районів проведення бойових дій (можливих бойових дій), у безпечні райони відповідно до Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 841 (Офіційний вісник України, 2013 р., № 92, ст. 3386);
  • Виплачує Укрзалізниця (не пізніше наступного дня після прибуття людей до проміжного, приймального пункту евакуації, розташованого на залізничному вокзалі).
  1. особам, які проживають у деокупованих населених пунктах, не мають і не мали статусу внутрішньо переміщених осіб (не зареєстровані та не були зареєстровані як внутрішньо переміщені особи відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 70, ст. 2312);
  • Виплачує місцева влада (виконавчими органами сільських, селищних, міських рад / військовими адміністраціями) протягом 5 днів, після отримання грошей від держави (Мінсоцполітики).

Який розмір грошової допомоги?

Для постраждалого цивільного населення надається одноразова допомога у розмірі:

  1. на кожну особу, старше 18 років – 2000 грн;
  2. на кожну дитину чи особу з інвалідністю – 3000 грн.

Яка процедура отримання грошової допомоги?

Необхідно надати:

  1. документ, що посвідчує особу (у разі відсутності – «єДокумент» в «Дії»);
  2. ідентифікаційний код;
  3. свідоцтво про народження дитини або е-свідоцтво про народження в «Дії».

Якщо в особи, якій надається грошова допомога, відсутні відповідні документи, то у відомості про виплату грошової допомоги цивільному населенню зазначаються дані документів двох осіб, які можуть підтвердити особу, яка отримує допомогу.

Що варто врахувати

Виконавчими органами сільських, селищних, міських рад / військовими адміністраціями грошова допомога цивільному населенню не надається у разі отримання коштів, передбачених Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам», – зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2022 р. № 457.

Якщо буде встановлено факт отримання особою грошової допомоги цивільному населенню та допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, така особа зобов’язана повернути грошову допомогу цивільному населенню протягом 10 робочих днів з дня виявлення факту подвійного отримання коштів на поточний рахунок виконавчих органів сільських, селищних, міських рад / військових адміністрацій, відповідно до Порядку надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 220 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2022 р. № 506).

Підготували
Юрій Іщенко, експерт Центру дослідження верховенства права
Національного університету «Києво-Могилянська академія»,
та Надія Тхір, студентка «Києво-Могилянської академії»

12.07.2022