Чи може застосуватися стрілецька зброя, отримана в якості допомоги, – як відомче заохочення в органах оборони, безпеки й правопорядку?

Чи може застосуватися стрілецька зброя, отримана в якості допомоги, – як відомче заохочення в органах оборони, безпеки й правопорядку?

У червні 2022 року британський кореспондент Джонатан Біл повідомив, що BBC отримала рідкісний доступ до військового керівного центру, де західні держави координують зусилля щодо поставок зброї та боєприпасів Україні.

На горищі військових казарм США в німецькому місті Штутгарт десятки військовослужбовців з 26 країн цілодобово працюють над доставкою зброї в Україну. З цієї кімнати західні союзники вже надали зброї та боєприпасів Збройним силам України на суму майже 8 мільярдів доларів. Це 66 тисяч тонн – еквівалент 5 тисяч лондонських двоповерхових автобусів, як підрахував один британський офіцер. Більша частина того, що відбувається в Patch Barracks, є цілком таємним.

У цьому матеріалі ми спробуємо розглянути проблему, яка не є предметом належної уваги. Ми пошукаємо відповідь на питання, чи можна використати зброю, отриману в якості військової допомоги, як засіб заохочення (нагородження) певних осіб в Україні.

Необхідно зробити застереження, що в Україні відсутнє належне правове регулювання обігу зброї. Йдеться насамперед про обіг зброї, яка належить приватним особам.

Саме під таким кутом ми спробуємо дослідити проблему надання зброї, отриманої в якості допомоги, приватним особам.

Постановою Верховної Ради України «Про право власності на окремі види майна» було визначено перелік майна, що не може перебувати у власності громадян. До такого майна була віднесена зброя (крім мисливської та пневматичної зброї і боєприпасів до неї, а також спортивної зброї та боєприпасів до неї).

Відповідно до статті 178 Цивільного кодексу України це майно можна вважати таким, що його вилучено з цивільного обороту. Види об’єктів цивільних прав, перебування яких у цивільному обороті не допускається (об’єкти, вилучені з цивільного обороту), мають бути прямо встановлені у законі. Види об’єктів цивільних прав, які можуть належати лише певним учасникам обороту або перебування яких у цивільному обороті допускається за спеціальним дозволом (об’єкти, обмежено оборотоздатні), встановлюються законом.

Вищезгаданою Постановою Верховної Ради України встановлено спеціальний порядок набуття права власності громадянами на окремі види майна.

Зокрема, громадяни за спеціальним порядком набувають права власності на вогнепальну гладкоствольну мисливську зброю, на вогнепальну мисливську нарізну зброю (мисливські карабіни, гвинтівки, комбіновану зброю з нарізними стволами), на газові пістолети, револьвери й патрони до них, заряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії, на холодну зброю та пневматичну зброю калібру понад 4,5 міліметра та швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду.

Можна зробити висновок, що в цьому списку відсутня нарізна немисливська вогнепальна зброя (зокрема, короткоствольна – пістолети та револьвери).

Але, як ми з’ясуємо далі, саме така нарізна немисливська вогнепальна зброя стає предметом заохочення відповідно до низки нормативно-правових актів.

Як зазначено у статті 92 Конституції України, встановлення державних нагород можливе виключно законами.

У розвиток цієї конституційної норми Верховна Рада України в березні 2000 року ухвалила Закон України «Про державні нагороди України». Всього цим законом встановлено 7 видів державних нагород: звання Герой України; орден; медаль; відзнака «Іменна вогнепальна зброя»; почесне звання України; Державна премія України; президентська відзнака.

Відзнака «Іменна вогнепальна зброя» була встановлена для нагородження офіцерського складу Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, а також Державної спеціальної служби транспорту, поліцейських та державних службовців, які мають офіцерське звання. Іменної вогнепальною зброєю є пістолету моделі «ФОРТ-12». Нагородження здійснює Президент України.

Але законодавство України передбачає можливість нагородження вогнепальною зброєю не як державною нагородою, а як відомчою відзнакою.

За статтею 33 Закону України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» :

«Міністр оборони України, керівники інших центральних органів виконавчої влади, які мають у своєму підпорядкуванні утворені відповідно до законів України військові формування, нагороджують відомчими заохочувальними відзнаками «Вогнепальна зброя» і «Холодна зброя». Це почесні відомчі заохочувальні відзнаки, якими нагороджуються військовослужбовці за визначні заслуги в забезпеченні обороноздатності України, недоторканності її державного кордону, підтриманні високої бойової готовності військ (сил), зміцненні національної безпеки, боротьбі зі злочинністю, захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, за бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового та службового обов’язку, виявлені при цьому честь і доблесть».

Відповідно до статті 6 Закону України «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України», до поліцейських може застосовуватись заохочення відомчою заохочувальною відзнакою Міністерства внутрішніх справ України «Вогнепальна зброя».

На підставі зазначених норм суб’єктами, на яких вони поширюються, були прийняті відповідні відомчі нормативно-правові акти, зокрема:

  • Наказ Міністерства оборони України від 23.10.2012 № 693 «Про затвердження Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя”»;
  • Наказ Міністерства внутрішніх справ України від 19.05.2022 № 306 «Про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства внутрішніх справ України “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя”»;
  • Наказ Служби безпеки України від 13.05.2020 № 127 «Про відомчу відзнаку Служби безпеки України “Вогнепальна зброя” та затвердження Положення про неї»;
  • Наказ Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 19.11.2019 № 623 «Про відомчу відзнаку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України “Вогнепальна зброя”»;
  • Наказ Служби зовнішньої розвідки України від 26.04.2014 № 123 «Про установлення заохочувальної відзнаки Служби зовнішньої розвідки України “Вогнепальна зброя”».
  • Наказ Управління державної охорони України від 16.02.2021 № 115 «Про відомчі заохочувальні відзнаки Управління державної охорони України “Вогнепальна зброя” і “Холодна зброя” та затвердження Положення про них».

Які категорії осіб можуть нагороджуватися відзнакою «Вогнепальна зброя» і чим можна нагороджувати

Нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя»

Державний орган, який нагороджуєОсоби, які можуть бути нагородженимиЧим можна нагородити
1. Міністерство оборони УкраїниВідзнаками нагороджуються військовослужбовці, на яких поширюється дія Дисциплінарного статуту Збройних Сил України. Нагадаємо, що ДС ЗСУ поширюється на військовослужбовців Збройних Сил України, військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.Відзнакою «Вогнепальна зброя» є пістолет, револьвер та мисливська вогнепальна зброя.
2. Міністерство внутрішніх справ УкраїниВідзнаками нагороджуються військовослужбовці Державної прикордонної служби України, Національної гвардії України, військових формувань, утворених відповідно до законів України. Відзнаками нагороджуються поліцейські.Для нагородження відомчою заохочувальною відзнакою Міністерства внутрішніх справ України «Вогнепальна зброя» використовується вогнепальна зброя вітчизняного або іноземного виробництва, що має номер і штамп (марку) виробника, придбана (отримана) в установленому законодавством порядку.
3. Служба безпеки УкраїниВідзнакою «Вогнепальна зброя» нагороджуються співробітники-військовослужбовці Служби безпеки України, у тому числі звільнені з військової служби в запас або у відставку. Відзнакою «Вогнепальна зброя» нагороджуються військовослужбовці інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також громадяни України, звільнені з військової служби в запас або у відставку, за сприяння у вирішенні покладених на Службу безпеки України завдань.Зброя, що використовується як відзнака «Вогнепальна зброя», має заводське маркування і товарний знак.
4. Управління державної охорони УкраїниВідзнакою «Вогнепальна зброя» нагороджуються військовослужбовці, на яких поширюється дія Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, а також громадяни, які звільнені з військової служби у відставку або у запас з правом носіння військової форми одягу.Зброя, яка використовується як відзнака «Вогнепальна зброя», має заводське маркування і товарний знак.
5. Служба зовнішньої розвідки УкраїниВідзнакою нагороджується дієздатна особа, яка має право на придбання, зберігання та використання вогнепальної зброї відповідно до вимог нормативно-правових актів.Відзнакою «Вогнепальна зброя» є пістолет заводського виробництва. Зброя, яка використовується як відзнака, має заводське маркування і товарний знак.
6. Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації УкраїниВідзнакою Держспецзв’язку «Вогнепальна зброя» нагороджуються військовослужбовці, на яких поширюється дія Дисциплінарного статуту Збройних Сил України. Відзнакою Держспецзв’язку «Вогнепальна зброя» можуть нагороджуватися громадяни, які звільнені з військової служби у відставку або у запас з правом носіння військової форми одягу.Відзнака Держспецзв’язку «Вогнепальна зброя» – вогнепальна зброя вітчизняного або іноземного виробництва (пістолет, револьвер), що має заводське маркування і товарний знак.

Відповідно до зазначених у таблиці наказів, для заохочення може бути використана вогнепальна зброя, а саме:

  • пістолет, револьвер та мисливська вогнепальна зброя (Міністерство оборони України);
  • вогнепальна зброя вітчизняного або іноземного виробництва, що має номер і штамп (марку) виробника, придбана (отримана) в установленому законодавством порядку (Міністерство внутрішніх справ України);
  • зброя, що має заводське маркування і товарний знак (Служба безпеки України, Управління державної охорони України);
  • пістолет заводського виробництва, який має заводське маркування і товарний знак (Служба зовнішньої розвідки України);
  • зброя вітчизняного або іноземного виробництва (пістолет, револьвер), що має заводське маркування і товарний знак (Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України).

Можна зробити висновок, що не існує обмежень для застосування стрілецької зброї, отриманої в якості допомоги, для використання як відомчих заохочень в органах оборони, безпеки і правопорядку.

Чи існує механізм контролю за використанням стрілецької зброї, отриманої в якості допомоги, як відомчих відзнак?

Відповідь на це питання є позитивною. Так, такий механізм існує. Річ у тім, що будь-яка зброя, отримана в якості відомчої відзнаки, потребує обов’язкової реєстрації в органах Національної поліції.

Порядок такої реєстрації затверджений Наказом МВС України від 21.08.98 № 622 «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів».

Звернемо увагу на зміст пунктів 12.6, 12.7 та 12.8 цієї Інструкції:

12.6. Особам, які мають нагородну вогнепальну зброю, органами поліції видаються дозволи на її зберігання, носіння без зазначення строку їх дії з позначкою «Нагородна». Нагородною вважається зброя, одержана в порядку, встановленому законодавством України.

12.7. Для одержання дозволу на зберігання, носіння нагородної зброї власник до органу поліції подає такі документи:

заяву;

копії 1, 2, 11 сторінок паспорта громадянина України (для осіб, яким видано паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм,- копії паспорта та витягу з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання);

оригінал, що повертається власнику, або засвідчену в установленому законодавством порядку копію документа про нагородження зброєю;

дві фотокартки розміром 3 х 4 см;

12.8. Генерали, адмірали і офіцери Збройних Сил України, інших військових формувань, а також особи вищого, старшого та середнього начальницького складу органів поліції України та інші громадяни, які мають нагородну зброю, зобов’язані в місячний строк зареєструвати таку зброю в Міністерстві внутрішніх справ і одержати дозвіл на її зберігання, носіння.

Таким чином, вся інформація про нагородну зброю, суб’єктів нагородження, копії наказів про нагородження концентруються в органах поліції, що дасть можливість після закінчення війни повернутися до цієї проблеми.

Підготував
Юрій Іщенко, експерт Центру дослідження верховенства права
Національного університету «Києво-Могилянська академія»

22.07.2022