Знищення неотриманих посвідок на проживання: пропозиції змін до законодавства

Знищення неотриманих посвідок на проживання: пропозиції змін до законодавства

Під час війни з рф загострилася ситуація з видачою документів органами Державної міграційної служби України. Насамперед це стосується неможливості отримання посвідки на тимчасове проживання іноземцями, особами без громадянства, які перебувають на території України на підставі віз.

Іноземець, особа без громадянства має право перебувати в Україні впродовж строку, який вказано у візі, а далі для законного перебування необхідно отримати посвідку на тимчасове проживання.

Під час війни багато іноземців, осіб без громадянства виїхали за межі України, але в Україні залишилися бізнес, нерухомість. Для того, щоб знову в’їхати в Україну, потрібно отримати візу. Проте консульські установи України наразі не видають візи на в’їзд до України для іноземців або осіб без громадянства.

У перші місяці війни посвідки, як і інші документи, не виготовлялися. Проте вже у квітні 2022 року поліграфкомбінат почав друкувати посвідки на тимчасове проживання за заявами іноземців, які були подані після 8 лютого 2022 року. Але ті особи, які подали заяву на посвідку та виїхали за кордон, не можуть забрати готовий документ.

Згідно з пунктом 59 Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року № 322 (далі – Порядок), у разі неотримання іноземцем або особою без громадянства посвідки протягом одного місяця з дня її надходження до уповноваженого суб’єкта посвідка разом із заявою-анкетою та доданими до неї документами повертаються на підставі акта приймання-передачі відповідному територіальному органу/територіальному підрозділу ДМС для зберігання.

Якщо іноземець або особа без громадянства не отримали посвідку протягом шести місяців з дня її оформлення, вона знищується відповідно до пункту 74 Порядку.

З огляду на те, що війна в Україні триває, з метою недопущення знищення вже виготовлених посвідок на тимчасове проживання доцільно було б внести зміни до пункту 59 Порядку – зупинити перебіг строку для отримання посвідки на період дії в Україні воєнного стану.

Підготувала Ганна Гірій,
експертка Ініціативи «Право в умовах війни»

11.08.2022