Хто та як може отримати фінансування за рахунок «Програми з відновлення України»?

У Міністерстві розвитку громад та територій України стартував відбір проєктів у межах «Програми з відновлення України» відповідно до Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Загальна сума проєктів першого відбору — до €200 млн.

За словами Міністра розвитку громад та територій України, проєкти мають стосуватися саме відновлення життєво важливих об’єктів для людей. Зокрема, йдеться про оновлення чи будівництва нових медичних закладів, закладів освіти, ЦНАПів, а також капітального ремонту та реконструкції критичної інфраструктури й будинків для проживання внутрішньо переміщених осіб та тих, хто через війну втратив житло. 

Умови участі у відборі:

  • комунальна власність об’єкта, на фінансування якого залучається субвенція;
  • співфінансування за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, на покриття витрат на сплату податків і зборів, у тому числі податку на додану вартість, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо;
  • календарний план реалізації проєктів має становити від одного до трьох років;
  • об’єкти, що фінансуються за рахунок субвенції, залишаються у комунальній власності (спільній власності) відповідних територіальних громад та використовуються за цільовим призначенням протягом не менше 20 років з дати завершення впровадження проєкту;
  • за рахунок субвенції заборонено купівлю або приватизацію землі, будівель, приміщень;
  • під час розроблення проєктної документації на місцевому рівні та на всіх етапах реалізації проєктів обов’язково повинні бути враховані громадські інтереси ключових сторін в місцевій громаді (вразливі групи населення, громадські організації, медичні, освітні та соціальні служби);
  • спроможність органів місцевого самоврядування, на фінансування об’єктів яких залучається субвенція, забезпечувати подальше їх утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади/виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад мають подати до Мінрегіону пропозиції до 2 вересня.

Детальніше  про відбір за посиланням https://bit.ly/3oOX7nK

Зазначимо, наприкінці 2021 року Уряд затвердив порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим на реалізацію проєктів у межах «Програми з відновлення України».

Відповідна субвенція надається на безповоротній основі громадам в рамках Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. 

Відповідно до цієї угоди передбачається залучення 340 млн євро на фінансування заходів, спрямованих на реалізацію проєктів з відновлення соціальної інфраструктури, об’єкти житлово-комунального господарства тощо у регіонах, що постраждали внаслідок військових дій, а також у тих, що прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

16.08.2022