Забезпечення права на пенсію та інші соціальні виплати на тимчасово окупованій території України

Забезпечення права на пенсію та інші соціальні виплати на тимчасово окупованій території України

У цьому матеріалі розкриті такі питання:

  • Як здійснюється пенсійне забезпечення громадян в умовах окупації?
  • Як отримати пенсію за новим місцем проживання на підконтрольній території?
  • Як здійснюється забезпечення інших соціальних виплат на тимчасово окупованій території України?
  • Як отримати допомогу від міжнародних організацій на тимчасово окупованій території України?

У таких складних життєвих обставинах, які обумовлені перебуванням під російською окупацією, українці як ніколи розраховують на підтримку держави, зокрема на отримання передбачених законодавством соціальних виплат.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», ухваленого на початку російсько-української війни у 2014 році, для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на надання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України.

Хоч і відповідно до міжнародного права рф здійснює фактичний контроль над тимчасово окупованими територіями, а, отже, несе відповідальність за погіршення соціальних та економічних умов тамтешнього населення, Україна жодним чином не відмовляється від виконання власних міжнародно-правових зобов’язань у сфері соціальної політики та зобов’язань перед своїми громадянами.

Відповідно до ст. 25 Загальної декларації прав людини кожна людина має право на такий життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та необхідне соціальне обслуговування, який є необхідним для підтримання здоров’я і добробуту її самої та її сім’ї, і право на забезпечення в разі безробіття, хвороби, інвалідності, вдівства, старості чи іншого випадку втрати засобів до існування через незалежні від неї обставини. Материнство і дитинство дають право на особливе піклування і допомогу. Всі діти, народжені у шлюбі або поза шлюбом, повинні користуватися однаковим соціальним захистом.

У ст. 9 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права закріплено, що держави, які беруть участь у цьому Пакті, визнають право кожної людини на соціальне забезпечення, включаючи соціальне страхування.

Водночас у контексті виконання Україною своїх міжнародно-правових зобов’язань, слід зазначити, що при визначенні того, які дії чи бездіяльність становлять порушення економічного, соціального чи культурного права, важливо розрізняти нездатність і небажання держави виконувати свої договірні зобов’язання. Про це йдеться у Маастрихтських настановах щодо порушень економічних, соціальних та культурних прав.

Отже, у цьому матеріалі ми розглянемо, яким чином станом на сьогодні держава виконує взяті на себе міжнародно-правові зобов’язання у сфері соціальної політики, а саме забезпечує пенсійні та інші соціальні виплати громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території України.

Як здійснюється пенсійне забезпечення громадян в умовах окупації?

Спростовуючи пропагандистські заяви окупантів про нібито відмову української влади здійснювати пенсійне забезпечення наших громадян, які залишилися вдома, незважаючи на окупацію, Уряд продовжує фінансування виплат пенсій у повному обсязі на усій території України, включно з тимчасово непідконтрольними місцевостями.

Проте, на жаль, зараз окупанти створили майже безвихідну ситуацію для пенсіонерів, які залишилися проживати на територіях, що тимчасово не контролюються українською владою.

До прикладу, з 1 липня 2022 р. на території окупованої Херсонщини перестали функціонувати відділення АТ «Укрпошта», через які отримували пенсію 70 тисяч мешканців області. Фактичне блокування окупантами української банківської системи, нестабільний доступ до інтернету, стрімке зменшення готівки, а також магазинів, які підтримують безготівкові розрахунки, ускладнили отримання пенсії та розпорядження нею тими, кому вона виплачувалась через поточні банківські рахунки.

Ситуація, що склалася, безумовно, є складною, але, як уже зазначалося, не абсолютно безвихідною.

Жителям області, які отримували пенсійні виплати на їхні поточні рахунки в АТ «Ощадбанк» або через національного оператора поштового зв’язку, тобто АТ «Укрпошта», було рекомендовано відкрити нові банківські рахунки, але вже в АТ КБ «ПриватБанк». Цей банк залишається єдиним працюючим банком в області, однак про його фактичне функціонування, форми та способи роботи цього банку в умовах воєнної ситуації слід уточнювати безпосередньо в день здійснення операції.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану» від 26.02.2022 № 162 (далі – Постанова КМУ № 162) одержувачам, яким у визначених населених пунктах АТ «Укрпошта» немає технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій, Пенсійний фонд України відповідні суми пенсій перераховує на їх поточні рахунки, які відкриваються в банку за зверненням органів Пенсійного фонду України без отримання від одержувачів заяв про виплату пенсії з відкриттям рахунка в банку, відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596, і вони виплачуються одержувачам після укладення ними договору банківського рахунку з банком.

Таким чином, уся пенсія, яка повинна бути виплачена через АТ «Укрпошта», буде перераховуватися на банківські рахунки, відкриті за зверненням органів Пенсійного фонду України, а вже після відкриття за зверненням одержувача відповідного банківського рахунку в АТ КБ «ПриватБанк» належні йому кошти будуть перераховані автоматично.

Оскільки Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області зараз не доступне на місці, переоформити виплату пенсій можна через особистий кабінет користувача на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за посиланням.

Однак, слід зазначити, що на тимчасово окупованих територіях готівкові кошти стрімко закінчуються, їх поповнення поки що є неможливим. До прикладу, у Херсоні залишився лише один легальний спосіб зняти гроші з картки – через відділення АТ КБ «ПриватБанк», причому на всю Херсонську область працюють всього 14 відділень цього банку, а щоденний ліміт становить лише 2 тис. грн.

Крім того, не всі мають технічну змогу чи достатні знання для переведення пенсійних виплат на банківську картку або просто не поінформовані про таку можливість.

Тому необхідно за можливості допомагати своїм родичам, знайомим та сусідам похилого віку розібратися у цьому процесі. На превеликий жаль, деякі пенсіонери, попри все, не мали іншого виходу, крім як отримувати так звану «допомогу» у розмірі 10 тис. рублів від окупантів. Варто зазначити, що згідно з українським законодавством за такі дії не передбачена жодна відповідальність.

Як отримати пенсію за новим місцем проживання на підконтрольній території?

Якщо отримувачу пенсії вдалося виїхати з тимчасово окупованої території і якщо йому виплата пенсії здійснювалась через АТ «Укрпошта», він може отримати належні йому пенсійні кошти за новим місцем проживання. Якщо пенсія виплачувалася через поточний банківський рахунок, то жодних додаткових дій виконувати не потрібно, виплати продовжуватимуться.

Відповідно до Постанови КМУ № 162 у разі звернення одержувачів пенсій до органів Пенсійного фонду України особисто, за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку чи в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, а також особистого звернення або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку одержувачів грошових допомог до органів соціального захисту населення щодо тимчасової зміни їх фактичного місця проживання виплата пенсій, грошових допомог здійснюється за бажанням осіб АТ «Укрпошта» у виплатному об’єкті чи з доставкою додому за місцем їх перебування або шляхом переказу коштів одержувачам без відкриття рахунка в банку. Іншими словами, нараховану, але не отриману пенсію, можна отримати у відділенні АТ «Укрпошта», запросити доставку коштів додому або у відділенні АТ «Ощадбанк».

Переведення виплати пенсії на поточний банківський рахунок, відкритий в АТ «Ощадбанк», пришвидшить отримання коштів. Для цього необхідно особисто звернутися до будь-якого доступного відділення цього банку, надавши оригінали необхідних документів: Паспорта громадянина України, Довідки про присвоєння коду РНОКПП (не подається громадянами, які через свої релігійні переконання від нього відмовилися і мають відповідну відмітку в паспорті), а також Довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи.

Після оформлення картки буде видано заповнену заяву про виплату пенсії або грошової допомоги встановленого зразку, яка міститиме реквізити нового рахунка. Цю заяву потрібно буде подати до органу Пенсійного фонду України за фактичним місцем проживання і це буде завершальним етапом переведення пенсії на банківську картку.

Як здійснюється забезпечення інших соціальних виплат на тимчасово окупованій території України?

До таких виплат відносяться соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, допомога на дітей одиноким матерям, допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, особам з інвалідністю, допомога при народженні дитини тощо.

У Міністерстві соціальної політики України запевнили, що людям, які опинилися у тимчасовій окупації, продовжують нараховувати та фінансувати усі належні їм соціальні допомоги, пільги, субсидії в повному обсязі.

Водночас згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про особливості нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану» від 07.03.2022 № 215 (Постанова КМУ № 215) встановлено особливу процедуру нарахування та виплати грошових допомог, пільг та житлових субсидій на період дії воєнного стану на території адміністративно-територіальних одиниць, де органи соціального захисту населення не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування.

Ця процедура передбачає, що виплата грошових допомог здійснюється централізовано, шляхом передачі Міністерством соціальної політики України відповідних сум АТ «Ощадбанк». Цей банк, своєю чергою, перераховує належні громадянам кошти на їхні поточні банківські рахунки (якщо виплата грошових допомог до цього здійснювалась на банківську картку).

Якщо ж виплати отримувались через АТ «Укрпошта», то передбачено, що грошові допомоги виплачуються у вигляді грошових переказів через міжнародну платіжну систему «MY TRANSFER». За загальним правилом, отримати такий грошовий переказ можна у будь-якому доступному відділенні АТ «Ощадбанк» протягом 30 календарних днів з дати зарахування переказів АТ «Ощадбанк» одержувачам грошової допомоги, пільг та житлової субсидії, надавши Паспорт громадянина України та Довідку про присвоєння коду РНОКПП (не подається громадянами, які через свої релігійні переконання від нього відмовилися і мають відповідну відмітку в паспорті).

Водночас, як уже згадувалось, на тимчасово окупованій території України працює лише АТ КБ «ПриватБанк». Тому звертаємо увагу на положення Постанови КМУ № 215 про те, що кошти, які повернулися від АТ «Ощадбанк» Міністерству соціальної політики у зв’язку з неотриманням грошових переказів одержувачами, спрямовуються АТ КБ «ПриватБанк» разом з відповідними електронними реєстрами для зарахування їх на банківські рахунки одержувачів, відкриті в цьому банку.

Якщо в одержувача немає відкритого рахунка в АТ КБ «ПриватБанк», кошти виплачуються одержувачам після укладення ними договору про відкриття банківського рахунка з банком шляхом їх зарахування на такий рахунок. Тобто необхідно мати відповідний відкритий рахунок в АТ КБ «ПриватБанк».

Як отримати допомогу від міжнародних організацій на тимчасово окупованій території України?

Жителі, які залишилися вдома на тимчасово окупованій території, мають право подати заявку на отримання грошової допомоги від міжнародних організацій через платформу «єДопомога». Як правило, розмір допомоги становить від 2220 до 2500 грн на людину, але не більше конкретної суми на сім’ю.

Реалізація програми є можливою на підставі меморандумів Міністерства соціальної політики України з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, Всесвітньої продовольчої програми ООН та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

У заявці на сайті необхідно вказати такі дані про заявника та членів його сім’ї (дітей та недієздатних осіб): ПІБ згідно з ідентифікаційним документом; РНОКПП (ІПН); Паспорт громадянина України, ID-картка, Посвідка на постійне або тимчасове проживання, Свідоцтво про народження дитини; адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання; особисті номери телефонів; IBAN (необхідний для виплати допомоги на рахунок).

Вказана особиста інформація перевіряється на основі даних державних реєстрів і передається міжнародним організаціям.

Слід враховувати, що рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат приймають міжнародні організації. Пріоритетними є найнезахищені верстви населення, що мають визначені соціальні статуси: особа з інвалідністю, пенсіонер, одинока мати або батько, багатодітна сім’я, отримувач допомоги малозабезпеченим сім’ям зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб.

Підготувала
Альона Харланова, студентка Національного університету
«Києво-Могилянська академія»

18.08.2022