Податок на нерухоме майно з фізичних осіб: що варто знати?

Податок на нерухоме майно з фізичних осіб: що варто знати?

Щороку власникам нерухомого майна нараховується податок, який встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування та типів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році – 6500 грн), за
1 кв. метр бази оподаткування.

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, зокрема нерезиденти, які є власниками об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (підпункт 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України).

Об’єктом оподаткування є житлова та нежитлова нерухомість, в тому числі її частка (підпункт 266.2.1 пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України).

Податковим законодавством передбачені пільги зі сплати податку на нерухоме майно, що перебувають у власності фізичної особи.

База оподаткування об’єктів житлової нерухомості зменшується один раз за кожний звітний період:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Якщо ж житлова нерухомість перевищує пільгову площу, то з різниці площ сплачується податок на нерухоме майно.

Проте пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, не надаються на об’єкти оподаткування, які використовуються з метою одержання доходів: здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності, як юридична адреса (підпункти 266.4.2, 266.4.3 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України).

Якщо площа нерухомого майна перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, затвердженої рішенням органів місцевого самоврядування, то пільги також не застосовуються.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи є місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (пункт 45.1 статті 45 Податкового кодексу України). Якщо ФОП здійснює свою діяльність за місцем реєстрації, то податкова нарахує податок на нерухоме майно незалежно від площі нерухомості.

Податкова адреса юридичної особи – це місцезнаходження юридичної особи, що зазначене в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (пункт 45.2 статті 45 Податкового кодексу України).

Водночас місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого щодня керують її діяльністю та ведуть облік (стаття 93 Цивільного кодексу України).

Попри те, що фактично юридична особа може знаходитися не за адресою, зазначеною у єдиному державному реєстрі, фізична особа – засновник юридичної особи не може застосувати пільгу зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, до об’єкта житлової нерухомості, за адресою якого зареєстрована ця юридичної особа. Тому податок на нерухоме майно, за адресою якого зареєстрована така юридична особа, сплачується незалежно від площі.

Тому фізичні особи – власники об’єктів житлової нерухомості, які здійснюють підприємницьку діяльність та подали до податкових органів форму 20-ОПП, або зареєстрували юридичну особу за адресою об’єкта житлової нерухомості, зобов’язані сплачувати податок на нерухоме майно незалежно від площі нерухомості.

Важливо звернути увагу, що через обставини воєнного часу за 2021 та 2022 роки не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, у тому числі їх частки, які перебувають у власності фізичних осіб, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих російською федерацією, та за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Відповідні зміни внесено до Податкового кодексу України Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24 березня 2022 року № 2142–ІХ.

Підготувала Ганна Гірій,
експертка Ініціативи «Право в умовах війни»

19.08.2022