Правові питання тижня: 15 – 21 серпня

Правові питання тижня: 15 – 21 серпня

Що зараз важливо знати про декларацію з лікарем?

Відповіді на найпоширеніші питання щодо отримання ПМД (первинної медичної допомоги) та укладання декларації під час війни. Детальніше.

Оптимізація сфери надання адміністративних послуг соціального характеру

На думку експертів, слід запровадити децентралізовану модель надання адміністративних послуг соціального характеру шляхом делегування цих повноважень усім ОМС – територіальним громадам. Детальніше.

Який алгоритм дій щодо в’їзду і перебування іноземців на території України?

Щоб перетнути кордон, іноземцям або особам без громадянства потрібні дійсний паспортний документ; відсутність рішення уповноваженого держоргану України щодо заборони в’їзду особи на територію нашої держави; в’їзна віза; підтвердження мети перебування; достатнє фінансове забезпечення. Детальніше.

Жінки-військовозобовʼязані: правові нюанси

Варто брати до уваги оновлений перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, який почав діяти з 1 квітня 2022 р. Детальніше.

Хто та як може отримати фінансування за рахунок «Програми з відновлення України»?

Проєкти мають стосуватися саме відновлення життєво важливих об’єктів для людей. Зокрема, йдеться про оновлення чи будівництва нових медичних закладів, закладів освіти, ЦНАПів, а також капітального ремонту та реконструкції критичної інфраструктури й будинків для проживання внутрішньо переміщених осіб та тих, хто через війну втратив житло. Детальніше.

Національна поліція в умовах воєнного стану: зміни в законодавстві

Загалом за час дії воєнного стану було прийнято три закони України, які стосувалися зокрема й Національної поліції. Детальніше.

Як працює адресна правова допомога від юристів системи БПД в умовах воєнного стану?

Якщо людина не може дістатись найближчої точки доступу або не в змозі скористатись онлайн-сервісами – передбачена адресна правова допомога. Людина може зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 або до бюро та залишити запит на отримання адресної правової допомоги. У таких випадках юристи бюро приходять до місця проживання чи перебування клієнта, аби роз’яснити юридичні аспекти порушеного питання. Детальніше.

Забезпечення права на пенсію та інші соціальні виплати на тимчасово окупованій території України

Уся пенсія, яка повинна бути виплачена через АТ «Укрпошта», буде перераховуватися на банківські рахунки, відкриті за зверненням органів Пенсійного фонду України, а вже після відкриття за зверненням одержувача відповідного банківського рахунку в АТ КБ «ПриватБанк» належні йому кошти будуть перераховані автоматично. Детальніше.

Який порядок сплати штрафів за порушення вимог до реклами вакансій?

За порушення заборони про згадування у рекламі про вакансії таких умов, як раса, колір шкіри, вік, стать, політичні, релігійні та інші переконання або інші ознаки, не пов’язані з характером роботи або умовами її виконання, передбачений штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (65 тис. грн). Детальніше.

Усиновлення під час воєнного стану: що змінилося?

У 2022 році громадяни, які виявили бажання усиновити дитину, можуть подавати заяви, документи, взаємодіяти з органами у справах дітей, застосовуючи електронні засоби зв’язку та Єдиний державний вебпортал електронних послуг. Детальніше.

Держпослуги на «Гіді» для переселенців, які шукають роботу

Українці, які переїхали, рятуючись від війни, також намагаються знайти роботу на новому місці. Мінцифри зібрало добірку держпослуг на «Гіді», які допоможуть кожному, хто шукає відповіді на питання «На що жити?» та «Що робити далі?». Детальніше.

Податок на нерухоме майно з фізичних осіб: що варто знати?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, зокрема нерезиденти, які є власниками об`єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Детальніше.

Роз’яснення щодо оформлення скарг про порушення мовного Закону

Повідомити про порушення Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» можна на електронну скриньку: [email protected]. Детальніше.

Розпорядження нерухомим майном, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях України

Для того, щоб купівля-продаж нерухомого майна мала юридичне значення, угоду необхідно оформлювати за законодавством України, тобто зі зверненням до українського нотаріуса та належною державною реєстрацією речових прав на контрольованій території. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

22.08.2022