Нове у сфері правосуддя: інформація про судовий розгляд через «Дію», відрядження суддів до інших судів

Інформація про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання може надаватися з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку Порталу «Дія».

Також через зазначені сервіси може бути забезпечено отримання сторонами спору судового рішення у справі, виконавчого документа в електронній формі.

У період дії воєнного чи надзвичайного стану суддя суду, територіальна підсудність справ якого змінена, може бути без його згоди відряджений до суду, якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували у провадженні суду, в якому працює суддя. Якщо ж вакансії у цьому суді відсутні – до іншого суду того самого рівня та спеціалізації.

Під час дії воєнного чи надзвичайного стану, а також під час дії карантину, збори суддів можуть проводитися дистанційно, у режимі відеоконференції.

Проте у такому режимі не можуть розглядатися питання, для прийняття рішень щодо яких має бути таємне голосування.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо додаткових способів інформування про судові справи та проведення зборів суддів в умовах воєнного чи надзвичайного стану» від 27 липня 2022 року № 2461–IX набрав чинності 19 серпня.

З текстом Закону можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

22.08.2022