Пам’ятка щодо юридичної кваліфікації дій військовополонених

Наші експерти на запит органів правопорядку розробили пам’ятку щодо юридичної кваліфікації дій військовополонених, враховуючи зобов’язання України за міжнародним правом.

Для правильної юридичної кваліфікації незаконних дій осіб необхідно визначити, чи є особа комбатантом (законним учасником збройного конфлікту міжнародного характеру).

До комбатантів належать:

1) особовий склад регулярних збройних сил;

2) особовий склад ополчення і добровольчих загонів, що входять і не входять до складу збройних сил;

3) особовий склад організованих рухів опору і партизанських формувань, якщо вони відповідають таким умовам: мають на чолі особу, відповідальну за своїх підлеглих; мають певний і виразно видимий здалека відмітний знак; відкрито носять зброю; дотримуються у своїх діях законів і звичаїв війни.

У випадку взяття в полон осіб, які зі зброєю в руках беруть участь у збройному конфлікті на боці держави-агресора, слід виходити з презумпції наявності у них статусу військовополонених.

Якщо відсутні дані щодо вчинення військовослужбовцем воєнних злочинів – юридична кваліфікація за Кримінальним кодексом України не потрібна. Така особа  відповідно до положень міжнародного права є військовополоненим та підлягає поміщенню у табір для військовополонених. Військовополонені не несуть індивідуальної відповідальності за участь у збройному конфлікті, якщо вони не порушували закони і звичаї ведення війни.

Якщо є відомості про вчинення військовополоненим воєнних злочинів – потрібно вносити відомості до ЄРДР з кваліфікацією, зокрема, за статтею 438 КК України «Порушення законів та звичаїв ведення війни».

Не є комбатантами (тобто є цивільними особами) особи, які сприяють та допомагають комбатантам держави-агресора у збройному конфлікті. Ними можуть бути як громадяни рф, так і громадяни України, а також інших держав, які вчиняють диверсії, наносять коригувальні мітки, збирають інформацію про пересування військ тощо (особи, які беруть участь у збройному конфлікті на боці країни-агресора без зброї в руках). Статусу військовополонених також не мають “незаконні комбатанти” – шпигуни та найманці. Відомості про вчинені такими особами кримінальні правопорушення вносяться до ЄРДР.

Пам’ятка містить детальний опис ситуацій з рекомендаціями щодо кваліфікації конкретних дій, а також застереження щодо можливих помилок при їх кваліфікації правоохоронними органами.

Повний текст пам’ятки.

14.03.2022