Правові питання тижня: 22 – 28 серпня

Правові питання тижня: 22 – 28 серпня

Нове у сфері правосуддя: інформація про судовий розгляд через «Дію», відрядження суддів до інших судів

Інформація про суд, який розглядає справу, сторони спору та предмет позову, місце, дату та час судового засідання може надаватися з використанням Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, у тому числі з використанням мобільного застосунку порталу «Дія». Детальніше.

Відбудова ЦНАП: чи потрібно інвестувати в приміщення та як це зробити ефективно?

Органи місцевого самоврядування мають подати до Мінрегіону пропозиції до 2 вересня 2022 року. Детальніше.

Як змінився перелік адміністративних послуг, що надаються через ЦНАП?

Уряд доповнив новими адміністративними послугами соціального характеру перелік адмінпослуг органів виконавчої влади та адміністративних послуг, що надаються органами місцевого самоврядування, через ЦНАП. Детальніше.

Незалежність України: нормативно-правовий вимір

Експерти Ініціативи «Право в умовах війни» пропонували пригадати нормативно-правові акти, існування яких – основа правової Держави. Детальніше

Який порядок обміну як військовополонених осіб, які мають процесуальний статус підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого?

Для здійснення обміну підозрюваного, обвинуваченого чи засудженого уповноважений орган має прийняти рішення про передачу особи для обміну як військовополоненого, а особа – надати письмову згоду на обмін. Детальніше.

Незаконне заволодіння житлом на тимчасово окупованих територіях України

Як діяти, якщо за час вашої відсутності до вашого житла, що знаходиться на ТОТ, незаконно вселилися інші люди, – розповіли експерти. Детальніше.

Як підприємці можуть виїхати за кордон у робоче відрядження?

Для виїзду підприємців за кордон на нетривалий термін буде працювати проєкт «єВідрядження». Послуга буде доступною користувачам порталу «Дія» з 1 вересня. Детальніше.

Як зареєструвати ТОВ на порталі «Дія»?

Щоб ТОВ було зареєстровано автоматично – заява повинна відповідати певним умовам. Детальніше

Особи, чиї близькі загинули, обороняючи Україну, не підлягають мобілізації

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. Детальніше.

Спрощений режим регулювання трудових відносин: як це працює?

Закон № 2434 доповнює КЗпП новою главою ІІІ-Б «Спрощений режим регулювання трудових відносин», яка передбачає договірний режим регулювання трудових відносин. Детальніше.

Хто може надавати медичну та реабілітаційну допомогу під час війни?

Розширено перелік осіб, які можуть надавати медичну та реабілітаційну допомогу, спрощено процедуру допуску на волонтерських засадах іноземних медичних працівників і фахівців з реабілітації до здійснення такої діяльності (крім громадян російської федерації або республіки білорусь), а також урегульовано питання надання допомоги із застосуванням телемедицини. Детальніше.

Щомісячна грошова виплата деяким категоріям громадян: хто має право?

Законом встановлено гарантовану державою щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Детальніше.

Електронна трудова книжка: про що варто знати роботодавцям і працівникам?

Починаючи з 10 червня 2021 року в Україні офіційно діють електронні трудові книжки. Державна служба України з питань праці пояснила роботодавцям і працівникам, де їх знайти та як заповнювати. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

29.08.2022