Правові питання тижня: 29 серпня – 4 вересня

Правові питання тижня: 29 серпня – 4 вересня

Якими документами можна підтвердити факт перебування жінки – опікуна дитини з інвалідністю в Польщі?

Експерти Ініціативи «Право в умовах війни» продовжують відповідати на запити, які отримують через сторінку у Facebook та через анкету. Детальніше.

Втратили документи за кордоном – чи можна повернутися до України за паспортом у «Дії»?

Якщо громадянин, який постійно проживає в Україні, втратив паспортні документи за межами України або якщо строк дії таких документів закінчився під час перебування громадянина за кордоном, або якщо встановлено, що документи недійсні з інших причин, – тоді документом, що дає право на в’їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається дипломатичним представництвом або консульською установою України за кордоном. Детальніше.

Перетинання кордону державними службовцями, які є військовозобов’язаними

Якщо виходити з позиції Державної прикордонної служби України, зазначені особи, які заброньовані та перебувають на спеціальному обліку, не можуть виїхати за межі України у відпустку на відміну від державних службовців. При цьому законних підстав для виїзду державних службовців у відпустку під час воєнного стану експертам Ініціативи «Право в умовах війни» знайти не вдалося, принаймні в опублікованому вигляді. Детальніше.

МОН продовжує вступну кампанію до закладів профосвіти

Заклади професійної освіти зможуть зараховувати вступників на вільні місця регіонального та державного замовлення до 1 листопада. Детальніше.

Як регулюється виїзд волонтерів за кордон у воєнний час?

Під час воєнного стану дозволено перетин кордону водіями, які перевозять медичні вантажі, вантажі гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних Сил, інших військових формувань, а також населення України, за наявності відповідних рішень про виїзд за межі України та за наявності інформації про особу у відповідній інформаційній системі «Шлях», адміністратором якої є Укртрансбезпека. Детальніше.

Безоплатні освітні курси від Дія.Цифрова освіта

Міністерство цифрової трансформації України поширило перелік безоплатних освітніх курсів для школярів від Дія.Цифрова освіта: «Підприємництво для школярів», «Вступ: діджитал-маркетинг для школярів та студентів», «Штучний інтелект для школярів», «Як стати YouTube-блогером», «Нові цифрові професії». Детальніше.

Призупинення трудового договору. Чи можна не погодитися?

Що робити працівникові, який не погоджується з наказом роботодавця про призупинення дії трудового договору? Пояснюють експерти Ініціативи «Право в умовах війни». Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

5.09.2022