Особливості фінансової відповідальності за порушення податкових правил під час дії карантину та воєнного стану

Особливості фінансової відповідальності за порушення податкових правил під час дії карантину та воєнного стану

Надзвичайні події останніх років зумовили необхідність систематичного внесення змін до законодавства України з метою мінімізації негативних наслідків епідемії ковіду, а зараз – і війни.

Податкове законодавство не залишилося осторонь: одними з новел стали обмеження на податкові перевірки та обмежена відповідальність за фінансові правопорушення.

Проте підстави, види й обмеження як перевірок, так і відповідальності, під час карантину та воєнного стану суттєво різняться. Складності додає той факт, що і карантин і воєнний стан, наразі діє одночасно.

Спробуємо розмежувати та розібратися, що вимагає законодавець.

Згідно з підпунктом 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України:

«У разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з цим Кодексом, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених підпунктом 112.8.9 пункту 112.8 статті 112 цього Кодексу, що звільняють від фінансової відповідальності. При цьому вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не застосовуються».

Нагадаємо, що за порушення податкового законодавства, вчинені під час карантину, штрафні санкції не застосовуються, за винятком вичерпного переліку випадків (пункту 521 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України).

Наразі Кабінет Міністрів України продовжив карантин через СOVID-19 до 31 грудня 2022 року та до кінця т2022 року продовжив режим надзвичайної ситуації для єдиної державної системи цивільного захисту на території України. Підстава – зміни до розпорядження КМУ від 25.03.2020 № 338 «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації».

На період дії воєнного стану слід керуватися пунктом 69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України, оскільки в ньому прямо зазначено, що відповідальність можлива попри «карантинний» мораторій. Варто зазначити, що ця норма застосовується лише за умови, що порушення виявив контролюючий орган під час перевірки, зокрема й камеральної. Тобто під час перевірок, які дозволені у період воєнного стану.

З огляду на зазначене, пункт 521 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України щодо мораторію на застосування штрафних санкцій за порушення термінів нарахування, декларування та сплати податків і зборів на період дії карантину не застосовується з 27 травня 2022 року і на період дії воєнного стану.

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, окрім:

  • камеральних перевірок;
  • документальних позапланових перевірок, які проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених пп. 78.1.7 та 78.1.8 Податкового кодексу, та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;
  • фактичних перевірок.

Згідно підпункт 80.2.2 пункту 80.2 статті 80 Податкового кодексу України з 17 березня 2022 року фактичні перевірки проводять за наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • у разі наявності, отримання в установленому законодавством порядку інформації від державних органів або органів місцевого самоврядування, яка свідчить про можливі порушення платником податків законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, зокрема, щодо здійснення платниками податків розрахункових операцій, у тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, ведення касових операцій, наявності патентів, ліцензій, та інших документів, контроль за наявністю яких покладено на контролюючі органи, виробництва та обігу підакцизних товарів;
  • письмового звернення покупця (споживача), оформленого відповідно до закону, про порушення платником податків установленого порядку проведення розрахункових операцій, у тому числі із забезпеченням можливості проведення розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів, касових операцій, патентування або ліцензування.

Отже, за порушення, які виявлені податківцями за результатами проведення дозволених під час воєнного стану перевірок, настає відповідальність, передбачена законодавством України. Карантинний мораторій від такої відповідальності не врятує.

Підготувала Ганна Гірій,
у межах проєкту Центру верховенства права
та Академії Фольке Бернадотта (Folke Bernadotte Academy)
«Верховенство права під час війни»

8.09.2022