Правові питання тижня: 5 – 11 вересня

Правові питання тижня: 5 – 11 вересня

Чи зараховується період навчання до страхового стажу?

До страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 01.01.2004. Зокрема, й періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі. Після 01.01.2004 до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску. Детальніше.

Законодавство про адміністративну процедуру: на що варто звернути увагу

17 лютого 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про адміністративну процедуру» (далі – Закон), з пропозиціями Президента України (після вето). Закон опубліковано 15 червня 2022 року, але набирає чинності він 15 грудня 2023 року. Пропонуємо ознайомитися з його основними засадами. Детальніше.

Підприємці за кордоном більше не ризикують подвійним оподаткуванням

Отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України тепер можна онлайн. Детальніше.

Як підтвердити місце проживання при постановці на облік ВПО?

Чинне законодавство передбачає, що відсутність реєстрації не на тих територіях, де тривають бойові дії або які знаходяться в тимчасовій окупації, – не може бути підставою для відмови у видачі довідки ВПО. Детальніше.

Благодійна допомога не оподатковується, а строк для одноразового добровільного декларування продовжено: закон набрав чинності

Строк проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування продовжено до 1 березня 2023 року. Відтепер звільняється від оподаткування сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками – фізичними особами, у порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», на користь певних категорій осіб. Детальніше.

Особливості фінансової відповідальності за порушення податкових правил під час дії карантину та воєнного стану

Підстави, види й обмеження як перевірок, так і відповідальності, під час карантину та воєнного стану суттєво різняться. Складності додає той факт, що і карантин і воєнний стан, наразі діє одночасно. Що вимагає законодавець? Детальніше.

До 1 жовтня триває прийом повторних заявок на виплати для ВПО

Внутрішньо переміщені особи, які намагалися оформити державну допомогу до 30 квітня через застосунок «Дія», але не отримали її, все ж таки зможуть отримати належну допомогу. Детальніше.

Відшкодування майнової шкоди за пошкоджене або знищене внаслідок військової агресії нерухоме майно, що знаходиться на тимчасово окупованій території України, та надання іншого житла для ВПО

Експерти дослідили, які загальні правила відшкодування майнової шкоди за пошкоджене або знищене нерухоме майно внаслідок військової агресії. Детальніше.

Чи можна отримувати пенсію у разі виїзду за кордон на постійне місце проживання?

У разі виїзду пенсіонера за кордон на постійне місце проживання пенсія, призначена в Україні, може бути виплачена за шість місяців наперед перед від’їздом за заявою з наступного місяця після зняття з обліку за місцем постійного проживання. Детальніше.

Що варто знати про направлення до лікарів? Відповіді на найпоширеніші питання

Які лікарі можуть виписувати направлення; чому на телефон прийшло тільки одне направлення, якщо лікар призначив кілька досліджень; хто може бачити направлення пацієнта в електронній системі охорони здоровʼя; чи потрібно пацієнту отримувати кожний раз направлення до вузького спеціаліста, якщо він у нього спостерігається. Детальніше.

Як на ТОТ отримати висновок ІРЦ для дитини з ознаками особливих освітніх потреб?

Міністерство освіти і науки України опублікувало покрокову інструкцію для батьків (інших законних представників) дітей з ознаками особливих освітніх потреб, які не мають висновку ІРЦ і знаходяться на тимчасово окупованій території. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

12.09.2022