Правові питання тижня: 12 – 18 вересня

Правові питання тижня: 12 – 18 вересня

Як віддалено відкрити рахунок та змінити спосіб отримання пенсії, якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованих територіях?

Інструкція щодо віддаленого відкриття рахунка та зміни способу отримання пенсії через вебпортал Пенсійного фонду України для одержувачів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях. Детальніше.

Оприлюднення інформації на офіційних вебсайтах та розгляд інформаційних запитів в умовах війни

Закон України «Про правовий режим воєнного стану» визначає повноваження окремих розпорядників з питань оприлюднення інформації щодо встановлення обмеження опублікування певних видів інформації. Детальніше.

Що змінилося у роботі Нацради з питань телебачення і радіомовлення?

Законом урегульовано повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в частині надання та припинення ліцензій і дозволів, притягнення до відповідальності порушників під час дії воєнного стану. Детальніше.

Рахунки ФОП: особливості використання

Фізичні особи-підприємці можуть відкривати рахунки як у банках України, так і в фінансових установах інших країн. Проте слід зважати на певні особливості їх використання. Детальніше.

Як повернутися родині на територію України у разі депортації?

Якщо ви, ваша родина або знайомі опинилися у такій ситуації, ви можете звернутися до Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Детальніше.

Чи можна стати на облік в центрі зайнятості людина, яка переїхала з ТОТ, не має трудової книжки, не звільнена?

Зареєстрована (взята на облік) внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. Детальніше.

Чи продовжують військовослужбовці отримувати грошове забезпечення на період лікарняного?

Для військовослужбовців діють інші норми соціального захисту на випадок тимчасової втрати працездатності – їм не нараховується та не виплачується допомога за лікарняними. Натомість за ними на час хвороби зберігається грошове забезпечення та передбачено додаткову винагороду на час воєнного стану. Детальніше.

Що таке «політика лінгвоциду» та як вона реалізовується на окупованих територіях?

Лінгвоцид – цілеспрямоване нищення української мови як головної ознаки етносу, яке здійснюється шляхом її витіснення з різних сфер суспільного життя, примусового включення громадян України до російського мовнокультурного простору, асиміляції населення тощо, є способом демонтажу конституційного ладу України, однією зі складових російської політики знищення українського народу на окупованих територіях, яка визнана ВРУ, парламентами країн світу, міжнародними організаціями як геноцид. Детальніше.

Що робити, якщо у вас зникла дитина?

Інформаційну листівку розробили експерти проєкту Уряду Канади SURGe, Support to Ukraine’s Reforms for Governance у співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

19.09.2022