Нові бланки для реєстрації авто у період війни: як скоригувати політику?

Нові бланки для реєстрації авто у період війни: як скоригувати політику?

У переддень великого вторгнення рф в Україну, тобто 23 лютого 2022 року, Уряд змін вимоги до бланків документів для реєстрації транспортних засобів та посвідчень водія. Постанова Кабінету Міністрів України № 275 набрала чинності 15 травня. Проте бланки попереднього зразка дозволили використовувати до їх повного витрачання, однак не пізніше 31 грудня 2022 року.

Це спричинило проблему, оскільки через безмитне ввезення авто та необхідність відновлення втрачених документів у багатьох ЦНАП / громадах та сервісних центрах МВС бланки попереднього зразка швидко вичерпувалися. У результаті – черги, невизначеність, дефіцит.

Зміни у вимогах до бланків незначні, але для роботи з новими бланками необхідне нове обладнання. Тобто, щоб у ЦНАП чи у сервісному центрі МВС вдрукувати персональні дані особи, дані транспортного засобу – потрібний новий принтер, вартість якого складає біля 150 тис. грн.

З огляду на те, що у сервісних центрах МВС було 615 таких пристроїв, а в ЦНАП – 154, то загальні витрати на заміну обладнання складуть щонайменше 115 мільйонів гривень.

Складність залучення таких коштів у період війни та бюджетний дефіцит, а також терміни проведення процедури закупівель та встановлення нового обладнання, створюють додаткові загрози для зростання корупційних ризиків при отриманні відповідних адмінпослуг, адже «дефіцит бланків» тільки зростатиме.

При цьому наявне обладнання виявляється непотрібним. Тож при вартості одного принтера, який використовувався досі, у 250 тисяч гривень – прямі втрати бюджету складатимуть додаткові 192 мільйони гривень.

Варто наголосити, що у багатьох органах місцевого самоврядування це обладнання є абсолютно новим, адже було придбане за кошти державної субвенції щойно перед початком повномасштабного вторгнення, а деякі громади навіть не встигли ним скористатися.

Отже, прямі сумарні втрати бюджетних коштів складають понад 300 млн грн, не враховуючи втрати робочого часу персоналу ОМС, МВС на ці зміни.

З огляду на це, ОМС, ЦНАП та їх Асоціація, громадські експерти протягом чотирьох місяців поширюють ключову в цьому питанні рекомендацію Уряду: якщо є намір ввести нові бланки та нове обладнання – слід встановити триваліший перехідний період (хоча б 2-3 роки), зберігши можливість використання й бланків попереднього зразка та наявного обладнання. Це однозначно дозволить зменшити бюджетні втрати та забезпечить раціональне використання ресурсів.

Комунікація з Урядом свідчить про те, що МВС не проти пролонгації бланків попереднього зразка. Так, Головний сервісний центр МВС надсилав пропозицію ДП «Поліграфкомбінат «Україна» на друк бланків попереднього зразка (по кілька сотень тисяч бланків кожного типу). Проте зазначене підприємство не підписало направлені йому у травні договори. Головний сервісний центр МВС зазначає, що не може вирішити цю ситуацію, адже ДП «Поліграфкомбінат «Україна» перебуває у сфері управління Мінекономіки.

З огляду на зазначене, вирішити проблему із бланками реєстрації транспортних засобів і посвідчення водія можна лише шляхом чітких і злагоджених дій органів державної влади спрямованих на те, щоб забезпечити можливість використання бланків попереднього зразка, шляхом:

  • оперативного внесення змін до відповідних нормативно-правових актів у цій сфері;
  • зобов’язання ДП «Поліграфкомбінат «Україна», яке є державним підприємством, продовжити друкувати бланки попереднього зразка та забезпечувати ними всі ЦНАП та ГСЦ.

Загалом в Україні необхідно врегулювати функціонування «бланкового ринку». Адже паспорти потрібні завжди, як і посвідчення водія та техпаспорти тощо. І хоча існує державна монополія на виготовлення бланків, проте бракує прозорості та внутрішньої конкуренції, зокрема, щодо закупівлі складових елементів для виготовлення цих документів.

Від ефективності вирішення цих питань залежить рівень довіри до влади, якість надання адміністративних послуг та запобігання корупційним ризикам.

При цьому, актуальним залишається питання: чи дійсно обґрунтованою є потреба «удосконалення бланків» загалом?

Підготував Віктор Тимощук
в межах проєкту Центру верховенства права
та Академії Фольке Бернадотта (Folke Bernadotte Academy)
«Верховенство права під час війни»

27.09.2022