Правові питання тижня: 3 – 9 жовтня

Правові питання тижня: 3 – 9 жовтня

Як отримати медичну допомогу в окупації?

Якщо представники країни-окупанта примушують медзаклад долучитися до надання меддопомоги, необхідно зафіксувати факт примусу та зафіксувати, як у цей час забезпечується медичною допомогою населення на окупованій території. Детальніше.

Одноразова грошова допомога сім’ям загиблих військовослужбовців

На період дії воєнного стану виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень сім’ям загиблих військовослужбовців певних категорій. Детальніше.

Як отримати довідку про взяття на облік ВПО? (Інфографіка)

Директором НАБУ не може бути особа, яка під час війни перебувала за кордоном більше як 21 день

Законом встановлено додаткове обмеження для призначення Директора Національного антикорупційного бюро України. Детальніше.

Податкова знижка на оплату навчання

У випадку оплати за навчання фізичні особи за певних умов мають право на зниження податкового навантаження на них. Так, Податковий кодекс України врегульовує це питання шляхом запровадження податкової знижки. Детальніше.

Доповнено перелік підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану, якщо на їх утриманні перебуває троє і більше дітей віком до 18 років і військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу. Детальніше.

Інформація про бенефіціарів по-новому

Відтепер юридичні особи повинні мати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника або його відсутність та структуру власності. Детальніше.

Як оформити компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО в Києві? (Інфографіка)

Починаючи з жовтня субсидії та пільги виплачує Пенсійний фонд

Від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Детальніше.

Облік первинних документів та облік доходів ФОП: чи слід вести під час воєнного стану

Фізичні особи-підприємці, зокрема й ті, які використовують особливості оподаткування на період дії воєнного стану в Україні, повинні вести облік первинних документів та на їх підставі облік доходів у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Детальніше.

Як легалізувати свідоцтво про народження дитини, отримане на тимчасово окупованій території?

У разі реєстрації народження дитини на тимчасово окупованій території  батьки або один із них, їхні представники, члени сім’ї, опікуни, піклувальники, особи, які утримують та виховують дитину, або інші законні представники дитини можуть отримати свідоцтво про народження дитини, звернувшись до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

10.10.2022