Встановлення пічного опалення у багатоповерхових будинках

Встановлення пічного опалення у багатоповерхових будинках

Через складний опалювальний сезон виникає багато питань та проблем. Одна з них – чи можна встановити пічку («буржуйку») у квартирі?

Відповідно до державних будівельних норм встановлювати та використовувати піч в житловій квартирі не можна. Також це суперечить правилам пожежної безпеки: якщо в результаті використання печі або «буржуйки» постраждає будинок або квартири інших людей, то власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 270 Кримінального кодексу України за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Якщо у будинку вже є пічне опалювання (наприклад, це багатоквартирні будинки побудовані у Австро-угорській та російській імперії), то при його експуатації необхідно дотримуватися правил пожежної безпеки.

У цих будинках пожежі найчастіше відбуваються через перегрівання печей, появу у цегляній кладці тріщини, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випадання з топки або зольника вуглин.

Тому перед початком опалювального сезону потрібно перевірити справність печі і димоходу, відремонтувати їх, почистити сажу, замазати тріщини глиняно-пісочним розчином, побілити димову трубу на горищі і вище.

При використанні пічного та газового опалення необхідно пам’ятати такі правила:

  • перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання;
  • біля кожної печі перед топковим отвором на підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 на 0,7 м;
  • усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;
  • попіл та шлаки, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.

Під час використання пічного та газового опалення не допускається:

  • залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними дітям;
  • користуватися печами, які мають тріщини;
  • розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;
  • сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
  • застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;
  • здійснювати топлення печей із відкритими дверцятами топки;
  • зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу;
  • не закривати вентиляційні решітки та не заклеювати кватирки в приміщенні, де встановлені газові прилади;
  • перед запалюванням газового приладу слід відкрити вікно чи кватирку і перевірити провітрювач, який встановлений у пластиковій рамі (повинен бути відкритим та допускати повітря у приміщення), опісля – перевірити наявність тяги у вентиляційному димовому каналі й лише після цього запалювати газовий прилад.

Крім того, є низка проблем, з якими зіткнеться власник такого типу опалення:

  • нікуди виводити дим: або використовувати вентиляцію (що заборонено), або встановити трубу у вікні або стіні, але через це в квартирі буде ще холодніше;
  • «буржуйка» опалює тільки одну кімнату, а не всю квартиру;
  • великі ризики пожежі через постійне джерело відкритого вогню.

Єдиний варіант, при якому встановлення «буржуйки» виправдане, – це практично повністю зруйновані будинки, де неможливо відновити газо- і електропостачання для обігріву приміщення.

Якщо ж за проєктом будинку пічне опалення не передбачено, то є альтернатива автономного опалення.

Власникам квартир насамперед необхідно з’ясувати принципову можливість відключення радіаторів від центральної опалювальної мережі, щоб обладнати індивідуальну систему обігріву.

Оптимальним рішенням може бути встановлення двоконтурного газового котла, який забезпечує опалення і гаряче водопостачання житла.

Якщо ж будинок не газифікований, то можна встановити електричний котел для опалення або використовувати звичайні та/або інфрачервоні обігрівачі для кожної кімнати. А для нагріву води поставити накопичувальний або проточний водонагрівач.

Встановивши в квартирі автономне опалення, мешканці отримують можливість не тільки істотно заощаджувати на комунальних витратах, а й регулювати необхідний температурний режим у своєму житлі.

Процедура відокремлення від централізованого опалення

Для багатоквартирних будинків перш за все треба провести загальні збори, де голосуванням співвласників прийняти рішення щодо влаштування у будинку систем індивідуального або автономного теплопостачання (ЦО, ГВП) та визначити осіб, уповноважених представляти інтереси співвласників у вирішенні питань щодо відключення будинку.

Не допускається примусове відокремлення від мережі централізованого опалення та постачання гарячої води власників квартир та нежитлових приміщень, приєднаних до таких мереж, у багатоквартирних будинках у разі відокремлення від цих мереж інших власників квартир та нежитлових приміщень.

У довільній формі із зазначенням причини відключення складається заява про від’єднання житлового будинку від ЦО та/або ГВП. Протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку про ухвалене співвласниками рішення додається до заяви.

Також необхідно затвердити проєкт системи індивідуального теплопостачання чи автономного теплопостачання житлового будинку або системи індивідуального опалення. Він розробляється з урахуванням схеми теплопостачання населеного пункту та має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм. Вибір запропонованих схем може супроводжуватися економічними розрахунками.

Обрана система повинна забезпечити:

  • опалення місць загального користування і допоміжних приміщень у будинку;
  • ізоляцію та/або перенесення транзитних стояків, у разі необхідності, перекладання розподільних трубопроводів, стояків, заміна дросельних діафрагм, елеваторів, вузлів обліку тощо;
  • заміну внутрішньобудинкових систем газо- та/або електропостачання (залежно від типу нагрівачів).

Проєкт узгоджується організаціями, які видали технічні умови на підключення будинку до зовнішніх інженерних мереж, якщо це передбачено договором на видачу технічних умов.

Рішення про відключення власників житлових будинків від ЦО приймає орган місцевого самоврядування за письмовим зверненням власників такого будинку на підставі рішення відповідної комісії.

Додаткові джерела інформації

  1. Пожежна небезпека пічного опалення та правила пожежної безпеки при використанні його у побуті.
  2. ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування.
  3. Чи можна поставити «буржуйку» в квартирі: підготовка до холодної зими.
  4. Автономне опалення приватного будинку і квартири: опис декількох варіантів систем.
  5. Порядок відключення будинків, квартир та нежитлових приміщень від централізованого опалення та постачання гарячої води.

Матеріал підготували
Ольга Лобач та Ірина Бойко,
експертки Ініціативи «Право в умовах війни»

21.10.2022