Правові питання тижня: 17 – 23 жовтня

Правові питання тижня: 17 – 23 жовтня

Встановлення пічного опалення у багатоповерхових будинках

Відповідно до державних будівельних норм встановлювати та використовувати піч в житловій квартирі не можна. Також це суперечить правилам пожежної безпеки: якщо в результаті використання печі або «буржуйки» постраждає будинок або квартири інших людей, то власника можуть притягнути до кримінальної відповідальності за статтею 270 Кримінального кодексу України за порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Детальніше.

Які права, можливості та обов’язки мають громадяни України, які виїхали до ЄС через війну?

Права українців, що рятуються від війни на території ЄС; доступ до ринку праці в ЄС; доступ до соціальної допомоги та охорони здоров’я в ЄС; доступ до освітніх програм та онлайн-ресурсів українською мовою для учнів та викладачів за кордоном та інша інформація – у довідці. Детальніше.

Виключні угоди про вибір суду у цивільних чи комерційних справах: законодавче врегулювання

Зокрема, підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, попри те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися. Детальніше.

Як зареєструвати онлайн новонароджених з особливо небезпечних територій?

Малюка можна зареєструвати онлайн. Для цього потрібно надіслати копії документів (скановані або сфотографовані) на електронну адресу [email protected]. Детальніше.

Період для подачі повторних заявок на виплати ВПО продовжено до 1 грудня

Для того, щоб подати повторну заявку, необхідно прийти особисто до органу соціального захисту населення та написати ще одну заяву. Або ж надіслати її поштою. Детальніше.

Яка процедура припинення трудового договору в разі смерті роботодавця-фізичної особи?

Щоб розірвати трудовий договір, працівник має подати в найближчий центр зайнятості заяву про припинення трудового договору з викладенням інформації про смерть роботодавця; копії документів, що підтверджують смерть роботодавця або відповідне рішення суду (за наявності); копії документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової карти платника податків або паспорта громадянина України; інформацію про роботодавця; копію примірника трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу; копію трудової книжки (за наявності). Детальніше.

Чи можливий в’їзд в Україну усім громадянам України, навіть тим, у яких втрачені чи протерміновані документи?

У випадку, коли громадяни України прибувають в український пункт пропуску без паспортних документів та за наявності свідоцтва про народження, в’їзд на територію України таких громадян буде здійснюватися за окремими рішеннями, що прийматимуться за результатами поглибленого контролю, необхідного для ідентифікації осіб. Детальніше.

Як підприємства, зруйновані під час війни, можуть взяти участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%»?

Підприємці зможуть отримати кредит на відновлення виробничих потужностей під 9% терміном до 5 років на суму до 60 млн грн (без урахування раніше виданих кредитів за програмами держпідтримки). Виконання зобов’язань за такими кредитами частково (до 80%) буде забезпечуватись державною гарантією. Детальніше.

Чи можна отримати електронний рецепт на наркотичні препарати дистанційно?

Відповіді на найчастіші питання, що виникають у пацієнтів у зв’язку з тим, що в листопаді запрацює електронний рецепт на наркотичні та психотропні препарати. Детальніше.

Як повернути дитину з тимчасово окупованої території або території рф?

Алгоритм дій, який містить необхідну інформацію, яка допоможе правильно спланувати перші кроки. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

24.10.2022