Правові питання тижня: 24 – 31 жовтня

Правові питання тижня: 24 – 31 жовтня

Чи впливає простій або відпустка за власний рахунок на стаж державної служби?

Національне агентство України з питань державної служби роз’яснило окремі питання застосування положень законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Детальніше.

Як діяти у разі незгоди з рішенням військово-лікарської комісії (ВКЛ)?

Радимо оскаржувати рішення ВКЛ з приводу діагнозів та придатності до військової служби в адміністративному порядку до ВКЛ вищого рівня шляхом подання клопотання про повторний медичний огляд. Звертатися до суду радимо з приводу процедурних порушень ВКЛ та ЦВКЛ, допущених в процесі медичного огляду, зокрема в разі відмови у проведенні повторного медичного огляду. Детальніше.

Які особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану?

Відтепер закупівлі можна буде проводити в системі Prozorro за новою процедурою. При цьому значно розширюються рамки використання каталогів Prozorro Market. Детальніше.

Військовий облік жінок на добровільних засадах: закон набрав чинності

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням. Детальніше.

Чи зберігається середній заробіток педагогічних, науково-педагогічних працівників закладів освіти, призваних на військову службу?

Попередній середній заробіток зберігається за педагогічними та науково-педагогічними працівниками на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, або військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. Детальніше.

Служба цивільного захисту: які нові трудові та соціальні гарантії?

Зменшено максимальний строк, на який укладається контракт щодо проходження служби цивільного захисту – з 10 до 5 років. Встановлено граничний вік для осіб, які перебувають у резерві служби цивільного захисту, – до 60 років. Уточнено положення Кодексу цивільного захисту України щодо звільнення осіб рядового і начальницького складу зі служби цивільного захисту. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

1.11.2022