Правові питання тижня: 1 – 6 листопада

Правові питання тижня: 1 – 6 листопада

Онлайн-курс про нову адміністративну процедуру: як долучитися?

Онлайн-курс «Загальна адміністративна процедура» пояснює основні положення та новели революційного Закону «Про адміністративну процедуру». Відеолекції допоможуть розібратися з новими правилами, процедурами та вчасно підготуватися до вступу Закону в дію у грудні наступного року. Детальніше.

Як змінилася вартість адміністративних послуг у сфері міграції з 1 листопада?

Ухвалено нові суми вартості адміністративних послуг у сфері міграції. Паспорт громадянина України (ID-картка): до 20 робочих днів – 450 грн, до 10 робочих днів – 820 грн. Паспорт громадянина України для виїзду за кордон: до 20 робочих днів – 856 грн, до 7 робочих днів та до 3 робочих днів у разі наявності підстав – 1496 грн. Детальніше.

Чи проводиться призов на строкову військову службу під час воєнного стану?

Законом встановлено, що під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться. Детальніше.

Незаконне привласнення нерухомого майна  під час війни: правові шляхи вирішення проблеми

Існує ряд схем незаконного вилучення нерухомості, відповідно й способи захисту можуть бути різними, але в будь-якому разі існують ефективні методи правового вирішення проблеми, зокрема в судовому порядку. Детальніше.

Працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні: що нового?

Іноземці та особи без громадянства, включені до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції, а також ті, до яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції», не можуть призначатися на посаду або займатися трудовою та іншою діяльністю в Україні! Детальніше.

Як оформити інвалідність особам, які перебувають за кордоном, під час дії воєнного стану в Україні?

На період дії на території України воєнного стану встановлення інвалідності вперше або проведення медико-соціальної експертизи вимушено переселеним особам, які перебувають за кордоном, проводиться екстериторіально й заочно. Детальніше.

Авто без номерного знака чи номерний знак забруднений: новий розмір штрафу

За керування або експлуатацію транспортного засобу без номерного знака, з номерним знаком, що не належить цьому засобу або не відповідає встановленим зразкам або вимогам, із забрудненим номерним знаком, передбачений штраф у розмірі 1190 гривень. Детальніше.

Як змінився порядок направлення захисників України на лікування за кордоном?

Обов’язковими умовами є наявність висновку про необхідність направлення на лікування за кордон, а також повідомлення від Координаційного центру з надзвичайних ситуацій (Emergency Response Coordination Centre) Європейської Комісії. Детальніше.

Яка відповідальність за порушення порядку торгівлі пальним?

За оптову або роздрібну торгівлю пальним без державної реєстрації суб’єктом господарювання або без одержання документа дозвільного характеру передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 17 000 до 34 000 гривень з конфіскацією пального, транспортних засобів, ємностей тощо. Детальніше.

Україна стала членом Європейської організації публічного права

Метою ЄОПП є створення та поширення знань у сфері публічного права lato sensu, включаючи, зокрема, національне, порівняльне та європейське публічне право, право прав людини, екологічне право тощо, а також пропагування європейських цінностей через публічне право в усьому світі. Детальніше.

Як обміняти та відновити посвідчення водія під час дії воєнного стану?

Потрібно відвідати сервісний центр МВС або подати заявку через Електронний кабінет водія та отримати готовий документ у сервісному центрі МВС або у відділенні Укрпошти. Детальніше.

Чи зараховується до стажу жінкам час догляду за малолітньою дитиною?

До страхового стажу для обчислення пенсії зараховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за які з 1 січня 2004 року щомісяця сплачені страхові внески. Детальніше.

Страхування цивільної відповідальності для суб’єктів господарювання замість перевірок техногенної та пожежної безпеки: закон набрав чинності

У разі наявності у суб’єкта господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику чинного договору страхування відповідальності, планова перевірка такого суб’єкта не здійснюється протягом дії такого договору. Детальніше.

Як знайти аптеку, що відпускає «доступні ліки»?

Знайти таку аптеку допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безоплатні. Також аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально, за наявністю відповідних наліпок. Детальніше.

Використання документів, строк дії яких закінчився в період дії воєнного стану: питання урегульовано

Паспорти громадян України у формі картки, терміни дії яких закінчилися під час війни, та паспорти громадян України зразка 1994 року, до яких не вклеєно фотокартки при досягненні 25- чи 45-річного віку (якщо термін вклеювання фотокартки настав у період воєнного стану), є документами, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Детальніше.

Як ВПО змінити місце проживання?

Де знайти безкоштовне житло? Куда звертатися, щоб оформити грошову допомогу та компенсацію? У Мінреінтеграції підготували добірку корисних порад. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

7.11.2022