Державна служба під час воєнного стану: розʼяснення щодо оцінювання та конкурсного відбору

Національне агентство України з питань державної служби роз’яснило окремі питання застосування положень законів України «Про державну службу», «Про правовий режим воєнного стану».

Чи потрібно оцінювати діяльність державних службовців, призначених на посади в період дії воєнного стану без конкурсу?

Законом України «Про державну службу» передбачено, що результати службової діяльності державних службовців щороку підлягають оцінюванню для визначення якості виконання поставлених завдань, а також з метою прийняття рішення щодо преміювання, планування їхньої кар’єри.

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», у період дії воєнного стану особи призначаються на посади державної служби керівником державної служби або суб’єктом призначення без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом. Однак цей Закон не містить винятків щодо необхідності проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців.

Таким чином, оцінювання є обов’язковим для усіх державних службовців, у тому числі й тих, що призначені на посади в період дії воєнного стану без конкурсного відбору. З відповідним роз’ясненням можна ознайомитися за посиланням.

Чи потрібно проводити конкурсний відбір для призначення осіб на посади в органах місцевого самоврядування в період дії воєнного стану?

За Законом України «Про правовий режим воєнного стану», у період дії воєнного стану особи призначаються на посади в органах місцевого самоврядування сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради, начальником відповідної військової адміністрації без конкурсного відбору, обов’язковість якого передбачена законом, на підставі поданої заяви, заповненої особової картки встановленого зразка та документів, що підтверджують наявність у таких осіб громадянства України, освіти та досвіду роботи згідно з вимогами законодавства, встановленими щодо відповідних посад.

При цьому посадові особи місцевого самоврядування, призначені без конкурсного відбору, не можуть бути переведені на інші посади в органах місцевого самоврядування. Відповідне роз’яснення за посиланням.

8.11.2022