Чи може бути пом’якшено покарання засудженим до довічного позбавлення волі?

6 листопада 2022 року набрали чинності закони України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» від 18 жовтня 2022 року № 2689–IX, «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» від 18 жовтня 2022 року № 2690–IX (окрім деяких норм, які наберуть чинності 6 листопада 2023 року).

З метою виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини Верховна Рада України внесла зміни до низки законодавчих актів щодо пом’якшення покарання особам, засудженим до довічного позбавлення волі.

Засуджений до довічного позбавлення волі може подати клопотання про його помилування після відбуття ним не менше п’ятнадцяти років призначеного покарання (до цього було не менше двадцяти років).

Покарання у виді довічного позбавлення волі може бути замінено на позбавлення волі на певний строк (від п’ятнадцяти до двадцяти років), якщо засуджений відбув не менше п’ятнадцяти років. Новий строк обчислюється з дня заміни покарання у виді довічного позбавлення волі певним строком.

Разом із поданням щодо можливості представлення засудженого до довічного позбавлення волі до заміни невідбутої частини покарання більш м’яким адміністрація виправної колонії подає до суду висновок щодо ступеня виправлення засудженого до довічного позбавлення волі.

Особа, засуджена до довічного позбавлення волі, додатково до подання щодо можливості представлення її до заміни покарання на більш м’яке у виді позбавлення волі на певний строк повинна подати індивідуальний план виправлення та ресоціалізації. Такий план має містити заходи, здійснення яких у період відбування більш м’якого покарання у виді позбавлення волі на певний строк дасть змогу засудженій особі усунути фактори, що можуть негативно впливати на утримання від вчинення повторного кримінального правопорушення, та факти, що свідчать про перспективи виправлення та ресоціалізації засудженої особи після звільнення.

Клопотання (подання) про вирішення питання щодо заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на певний строк розглядає суд у складі трьох суддів колегіально.

6 листопада 2023 року наберуть чинності норми, що передбачають право на отримання електронних копій матеріалів кримінального провадження.

Засуджені, які відбувають покарання в установах виконання покарань, зможуть звертатися до суду через адміністрацію таких установ із заявою про надання електронних копій матеріалів кримінального провадження (кримінальної справи) та документів, долучених до матеріалів кримінального провадження, необхідних для захисту своїх прав та інтересів.

Такі електронні копії надсилаються судом до адміністрації установ виконання покарань за допомогою електронної пошти або інших засобів зв’язку у строк, об’єктивно необхідний для їхнього виготовлення, але не більше тридцяти днів з дня надходження такого звернення.

! Матеріали про застосування заходів безпеки стосовно осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, для ознайомлення не надаються.

Відповідні зміни внесено до Кримінально-виконавчого кодексу України, Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України, законів України «Про транспорт», «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» тощо.

Ознайомитися з текстами законів:

9.11.2022