Відновлено довоєнний порядок реєстрації договорів щодо прав на земельні ділянки

Відновлено довоєнний порядок реєстрації договорів щодо прав на земельні ділянки

19 листопада набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» від 19 жовтня 2022 року № 2698–IX (крім деяких положень, що наберуть чинності 19 травня 2023 року).

Законом відновлюється державна реєстрація договорів оренди, суборенди, емфітевзису, про передачу прав на землекористування щодо земельних ділянок, яка була припинена після введення воєнного стану (здійснювалася військовими адміністраціями), а також урегульовується питання права постійного користування й довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності.

Право оренди земельної ділянки знову підлягає державній реєстрації у Державному реєстрі речових прав (крім випадків, якщо договір оренди земельної ділянки укладений у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено на всій території України).

У разі призупинення на всій території України функціонування Державного земельного кадастру, договір оренди земельної ділянки, що передається в оренду постійним користувачем, емфітевтом укладається в електронній формі. Такий договір оренди земельної ділянки, а також зміни до нього, договір про розірвання такого договору оренди земельної ділянки підлягають державній реєстрації, що здійснюється районною військовою адміністрацією.

Орендар, суборендар земельної ділянки, якому передано право оренди, суборенди земельної ділянки в період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено на всій території України, зобов’язаний подати заяву про державну реєстрацію права оренди, суборенди земельної ділянки протягом двох місяців з дня відновлення функціонування Державного земельного кадастру.

! Якщо протягом трьох місяців з дня відновлення функціонування Державного земельного кадастру право оренди, суборенди земельної ділянки не зареєстровано, договір оренди земельної ділянки вважається припиненим.

Якщо договір оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, договір про передачу прав землекористування припинено у зв’язку з невнесенням до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про реєстрацію відповідного права або відомостей про поновлення відповідного договору до збирання врожаю, посіяного землекористувачем на земельній ділянці, землекористувач має право на збирання такого врожаю. Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім землекористувачем, у розмірі пропорційно до плати за користування земельною ділянкою, передбаченої припиненим договором, з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

Це положення Закону поширюється на випадки збору врожаю орендарем, суборендарем земельної ділянки, емфітевтом, право землекористування якого виникло на підставі договору оренди, суборенди земельної ділянки, емфітевзису, якщо строк користування земельною ділянкою закінчився протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Громадяни України, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельною ділянкою державної чи комунальної власності, а також юридичні особи, яким на момент набрання чинності цим Законом належало право постійного користування земельними ділянками державної чи комунальної власності, та які відповідно до статті 92 Земельного кодексу України не можуть набувати земельні ділянки на праві постійного користування, орендарі земельних ділянок, які набули право оренди земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства шляхом переоформлення права постійного користування щодо зазначених земельних ділянок до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів», мають право на купівлю таких земельних ділянок без проведення земельних торгів.

Така купівля земельних ділянок здійснюється за ціною, що дорівнює:

  • нормативній грошовій оцінці земельної ділянки – для земель сільськогосподарського призначення;
  • експертній грошовій оцінці земельної ділянки – для земель несільськогосподарського призначення.

У разі купівлі земельної ділянки її покупець має право на розстрочення платежу із сплати ціни земельної ділянки з рівним річним платежем з урахуванням індексу інфляції, за умови встановлення заборони на продаж або інше відчуження та надання в користування земельної ділянки до повного розрахунку покупця за договором купівлі-продажу.

Право купівлі земельної ділянки відповідно до зазначених умов також мають громадяни України – спадкоємці громадян, яким належало право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної чи комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства (крім випадків, якщо такі земельні ділянки були передані у власність чи користування фізичним або юридичним особам).

Якщо таких спадкоємців декілька, земельна ділянка придбавається ними в спільну часткову власність, де частки кожного зі спадкоємців у праві власності є рівними.

! Юридичні особи набувають право на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення відповідно до вказаних умов з 1 січня 2024 року.

! За суб’єктами відповідного права, які не здійснили купівлю таких земельних ділянок, зберігається право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної чи комунальної власності.

Відповідні зміни внесено до Земельного кодексу України, законів України «Про Державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державний контроль за використанням та охороною земель».

З текстом Закону можна ознайомитися за посиланням.

Матеріал підготувала Ірина Шостак,
експертка Ініціативи «Право в умовах війни»

26.11.2022