Правові питання тижня: 21 – 27 листопада

Правові питання тижня: 21 – 27 листопада

Як спланувати візит до сервісного центру МВС?

Талон попереднього запису можна отримати онлайн завдяки функціоналу е-запис або безпосередньо в сервісному центрі МВС. Детальніше.

Як отримати посвідчення для повернення в Україну примусово переміщених на територію рф осіб?

Оформлення посвідчення особі (без її присутності) здійснює ДМС на підставі звернення одного з батьків або іншого законного представника особи у віці до 18 років; одного з членів сім’ї; офіційного звернення Мінреінтеграції. Детальніше.

Принцип екстериторіальності в Пенсійному фонді: як це працює?

Незалежно від того, де людина зареєстрована, до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України можна звернутись з пенсійних питань. Детальніше.

Людина переїхала з ТОТ, трудової книжки немає, не звільнена. Чи можна стати на облік у центрі зайнятості та отримувати допомогу?

Зареєстрована (взята на облік) ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує цей статус без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, зарплату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю цим особам призначається в мінімальному розмірі, встановленому законодавством України на випадок безробіття. Детальніше.

Витяг про місце проживання: як отримати в застосунку Дія?

З червня отримати витяг можна на порталі Дія всього за 1 хвилину. А відтепер одна з найпопулярніших довідок доступна і в застосунку. Було проведено успішний бета-тест і з оновленням Дії ви можете одразу завантажити витяг на смартфон. Детальніше.

Чи можна отримувати допомогу ВПО на новонароджену дитину?

Якщо ви – переселенець, перемістилися після 24 лютого 2022 року з населеного пункту в районі воєнних (бойових) дій, окупації, оточення й оформили довідку ВПО, то маєте повне право на таку саму довідку й для новонародженого малюка. На її основі подавайте заяву про виплату допомоги на проживання для своєї дитини. Детальніше.

Злочин скоєно під примусом окупантів? Оновлено алгоритм дій адвокатів системи БПД

Якщо захиснику стало відомо про вчинення дій/бездіяльності клієнтом під впливом фізичного чи психологічного примусу, він (за згодою клієнта) має повідомити про це орган досудового розслідування або процесуального прокурора. Детальніше.

Часткове відшкодування вартості генераторів для багатоквартирних будинків

Через складну ситуацію з електропостачанням у країні, міські ради ухвалюють програми по відшкодуванню або частковій компенсації ОСББ, ЖБК, іншим управляючим компаніям вартості генераторів або інших альтернативних джерел живлення. Проаналізуймо механізми на прикладі рішень міських рад Києва та Львова. Детальніше.

Домедична допомога при ДТП: алгоритм дій

Зменшення рівня освітлення вулиць, відключення світлофорів уже вплинули на безпеку дорожнього руху – кількість ДТП збільшилася. Звісно, важливо намагатися бути помітним у темряві, дотримуватися правил та поважати всіх учасників дорожнього руху. Та що робити, якщо ви стали свідком ДТП? Як допомогти травмованим постраждалим? Детальніше.

Відновлено довоєнний порядок реєстрації договорів щодо прав на земельні ділянки

Набрав чинності закон, яким відновлюється держреєстрація договорів оренди, суборенди, емфітевзису, про передачу прав на землекористування щодо земельних ділянок, яка була припинена після введення воєнного стану (здійснювалася військовими адміністраціями), а також урегульовується питання права постійного користування й довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності. Детальніше.

Реєстрація авто та оформлення посвідчення водія: що зміниться?

У найближчій перспективі більше не буде обов’язковим отримувати пластикові бланки документів про право керування транспортними засобами та про реєстрацію транспортних засобів. Детальніше.

Які зміни в призначенні житлових субсидій та пільг відбудуться в грудні?

Починаючи з 1 грудня 2022 року Пенсійний фонд України буде не лише виплачувати, а й призначати житлові субсидії та пільги. Детальніше.

Підприємство знаходиться в зоні бойових дій, через це роботодавець вимагає написати заяви на звільнення або про надання відпустки без збереження зарплати. Чи правомірні його дії?

Надання відпусток, зокрема без збереження заробітної плати, та звільнення працівника за власним бажанням або за угодою сторін можливе за наявності бажання працівника. Роботодавець не має права примушувати працівника до написання відповідної заяви. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

28.11.2022