Як оскаржити рішення МСЕК?

На період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності.

Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Усі виплати та пільги зберігаються за вами до закінчення строку проходження повторного огляду.

Якщо рішення, яке прийняла медико-соціальна експертна комісія, не влаштовує, ви можете оскаржити таке рішення протягом одного місяця.

Оскарження можна подати до самої комісії або центральної чи обласної комісії. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.

У випадку повторної незгоди з прийнятим рішенням, його можна оскаржити в Центральній МСЕК МОЗ України.

У складних випадках Центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти осіб, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Рішення комісій усіх рівнів можна оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

Якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права, зокрема у вас вимагають гроші за проходження МСЕК, звертайтеся телефоном на гарячу лінію МОЗ: 0 800 60 20 19.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

29.11.2022