Правові питання тижня: 5 – 11 грудня

Правові питання тижня: 5 – 11 грудня

Примусова праця: як розпізнати й уникнути?

Конвенція про примусову чи обов’язкову працю визначає примусову працю як будь-яку роботу чи службу, яку вимагають від якої-небудь особи під загрозою покарання й для якої ця особа не запропонувала добровільно своїх послуг. Детальніше.

Звернення до ЄСПЛ: чому важливо вказувати e-mail?

У зв’язку з перешкодами в наданні послуг з міжнародних поштових відправлень до та з України, Європейський суд з прав людини підтримує зв’язок із заявниками за допомогою системи електронних комунікацій (eComms). Для цього він використовує адреси електронної пошти, надані заявниками. Детальніше.

Волонтерство: основні нюанси

Волонтер – фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги. Детальніше.

Право на житлову субсидію за наявності заборгованості: відповіді на поширені запитання

Наявність заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг є підставою для відмови в призначенні житлової субсидії, якщо заборгованість прострочена понад 3 місяці; строк позовної давності заборгованості (3 роки) не минув; загальна сума заборгованості перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн) на день звернення. Детальніше.

Бронювання військовозобов’язаних: перелік розширено

Перелік доповнено військовозобов’язаними, які працюють на підприємствах, в організаціях, що здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ; на підприємствах, в організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Детальніше.

Як відновити паспорт під час воєнного стану?

Оформити новий паспорт можна незалежно від наявності чи відсутності довідки ВПО. Спочатку подайте заяву в поліцію та отримайте підтвердження про її реєстрацію. Потім відвідайте одну з трьох установ: підрозділ ДМС, ЦНАП або Центр обслуговування громадян «Паспортний сервіс». Детальніше.

Як тимчасово переміщеним в ЄС українцям шукати роботу? Можливості онлайн-інструмента

Випробувальний Фонд талантів ЄС є онлайн-інструментом пошуку роботи для людей, які рятуються від війни в Україні й шукають роботу в ЄС. Детальніше.

Безоплатна психологічна допомога Захисникам та членам їхніх родин: затверджено порядок надання

Затверджено Порядок надання багаторівневої безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед країною, членам сімей таких осіб і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України. Детальніше.

Як отримати допомогу від Естонської ради у справах біженців?

Громадяни, які постраждали в результаті війни, можуть отримати грошову допомогу від Естонської ради у справах біженців. Пріоритет для отримання фінансової допомоги надається найбільш вразливим категоріям населення. Детальніше.

Подання фінансової звітності: порядок удосконалено

Внесено зміни до Порядку подання фінансової звітності. Метою змін є удосконалення положень Порядку та приведення його норм у відповідність до Закону України від 19.07.2022 № 2435-IX «Про внесення змін до Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”». Детальніше.

Якщо ваші рідні потрапили до ворожого полону: алгоритм дій

Національне інформаційне бюро інформує, що передусім слід зібрати всі можливі факти й докази, необхідні для розшуку людини. Детальніше.

Чи можна відмовитися від призначення пенсії в 60 років і призначити її пізніше? Як відстрочка вплине на розмір пенсії?

Тим, хто набув права на пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», але виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії. Детальніше.

Як особам з інвалідністю відновити втрачені документи МСЕК?

Якщо ви втратили медичні документи через бойові дії чи під час переїзду/евакуації, є кілька способів їх відновити. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

12.12.2022