Правові питання тижня: 19 – 25 грудня

Правові питання тижня: 19 – 25 грудня

Включення до Реєстру волонтерів та оподаткування благодійної допомоги: що змінилося?

Законом встановлено, що для включення до Реєстру волонтерів необхідно подати до податкової в паперовій або електронній формі заяву із зазначенням реквізитів рахунків, відкритих у банках на ім’я такого волонтера, що призначені для здійснення благодійної діяльності, та реєстраційного номера облікової картки платника податків. Детальніше.

Як отримати й хто призначає житлові субсидії та пільги?

Громадяни, які витрачають на оплату комунальних послуг більше, ніж 15 % сукупного місячного доходу домогосподарства, з 1 грудня для призначення субсидії можуть звертатися до органів Пенсійного фонду України. При цьому можна самостійно обрати, до якого саме сервісного центру Фонду зручно звернутися. Детальніше.

Хто може отримати компенсацію за придбання генераторів?

У деяких містах України на місцевому рівні запроваджена компенсація за придбання генераторів. На неї мають право: об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ); житлово-будівельні контори (ЖБК); керівники багатоквартирних будинків. Детальніше.

Формування переліку тимчасово окупованих територій та районів бойових дій: які зміни?

Відтепер єдиним джерелом інформації про такі території є наказ Мінреінтеграції, погоджений Міноборони та сформований на підставі пропозицій обласних військових адміністрацій. Новий перелік передбачає дві градації ведення бойових дій на території: активні та можливі. Також він містить окремий список окупованих територій. Детальніше.

Про які обставини людина, якій вже призначено житлову субсидію, обов’язково має повідомляти Пенсійний фонд України?

Поінформувати ПФУ про виникнення обставин, які впливають на призначення субсидії, необхідно протягом 30 календарних днів. Громадяни, яким призначено житлову субсидію та які проживають на окупованій території, чи в зоні активних бойових дій, у період дії воєнного стану можуть не повідомляти про такі зміни. Детальніше.

Первинна консультація у сімейного лікаря для ВПО: як отримати?

Людина зі статусом ВПО має змогу потрапити до лікаря незалежно від місця перебування та без укладання нової декларації. Детальніше.

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни: хто має право та як його отримати?

Особа, яка має право на отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, або її представник має подати письмову заяву та необхідні документи до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у місті (у разі їхнього утворення) рад. Детальніше.

Як ВПО змінити адресу реєстрації або знятись з обліку онлайн?

У застосунку Дія з’явилася можливість направити заяву для зміни адреси реєстрації або знятись з обліку ВПО. Змінити місце реєстрації ВПО можуть ті переселенці, які мають довідку ВПО в Дії. Детальніше.

На яку освітню підтримку можуть розраховувати ветерани війни та учасники бойових дій?

У МОН підготували інформацію про те, на яку саме підтримку такі особи можуть розраховувати в закладах загальної середньої та позашкільної освіти; для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти; для здобуття фахової передвищої та вищої освіти. Детальніше.

Зберігаємо трудову онлайн: три важливі кроки

Електронна трудова книжка – це цифровий варіант паперової трудової книжки. Перед подачею трудової книжки на оцифрування радимо перевірити правильність її оформлення. Детальніше.

Особливості сплати комунальних платежів під час війни

Саме по собі запровадження воєнного стану не звільняє громадян від сплати житлово-комунальних послуг. Якщо ж послуга надається невідповідної якості або не в повному обсязі, компанія зобов’язана здійснити перерахунок розміру плати споживачам. Детальніше.

Як повернути гроші, якщо при користуванні банкоматом або терміналом вимкнули електроенергію?

Уявіть, ви приходите до терміналу покласти гроші на картку. Половину суми вже внесли, і раптом операція зірвалася через відключення світла. Що робити? Алгоритм дій пояснили у ПриватБанку. Детальніше.

«Армія відновлення»: розширено повноваження військових адміністрацій щодо залучення громадян до суспільно корисних робіт

Виконання суспільно корисних робіт у небезпечних умовах допускається виключно за письмовою згодою особи, яку планується залучити до таких СКР, та з дотриманням вимог законодавства щодо охорони праці при виконанні таких робіт. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

27.12.2022