Спрощено правила ввезення в Україну дронів

Уряд спростив правила ввезення в Україну безпілотних літальних апаратів (квадрокоптерів) в якості гуманітарної допомоги. На засіданні 3 січня 2023 року було внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану».

Постанова прямо визначає, що імпорт дронів цивільного та подвійного призначення не потребує надання будь-яких додаткових документів – включно з гарантійними листами кінцевого споживача.

Якщо у волонтерів при ввезенні дронів виникнуть проблеми на митниці, в Уряді рекомендують дзвонити на гарячу телефонну лінію Держекспортконтролю (044) 462-48-47, або Держмитслужби (044) 284 19 34, (044) 247 27 06 для їхнього врегулювання.

Пропуск таких безпілотних апаратів має здійснюватися за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації, заповненої особою, що їх перевозить, за формою згідно з додатком 1 без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та без оформлення гарантійних листів.

Також у документі зокрема йдеться про такі зміни:

  • військові адміністрації включено до кола кінцевих користувачів, які мають право виписувати гарантійні листи на товари військового призначення;
  • з метою уточнення ідентифікації окремих товарів формулювання «нецивільного призначення» замінено словами «військового призначення», а позицію «8802» замінено позицією «8806».

З текстом постанови можна ознайомитись за посиланням.

Джерело: Урядовий портал

13.01.2023