Правові питання тижня: 30 січня – 5 лютого

Правові питання тижня: 30 січня – 5 лютого

Аліменти з додаткової винагороди військовослужбовців

Кабмін доповнив перелік виплат, з яких утримуються аліменти, іншими виплатами, у томі числі й додатковою винагородою, яка виплачується на період воєнного стану. Детальніше.

Повернення в Україну: що необхідно знати?

На сьогодні діють правила в’їзду в Україну дитини — громадянина України, яка народилася за кордоном і має іноземне свідоцтво про народження. Також є механізм оформлення посвідчення на повернення в Україну особи, яку примусово вивезли в російську федерацію. Детальніше.

Які документи необхідні для проходження МСЕК?

Під час звернення до МСЕК вам необхідно мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи, та інші документи, згідно з переліком. Детальніше.

Що потрібно знати шукачам притулку, аби вберегтися від торгівлі людьми?

Люди, які виїхали з України, перебувають у зоні особливого інтересу злочинних організацій, зокрема торговців людьми. Ділимося найважливішими порадами для українців за кордоном, які допоможуть бути обізнаними й залишатися в безпеці. Детальніше.

«Гаряча лінія» з питань протезування кінцівок в Україні: як зателефонувати та про що можна дізнатися?

Для підтримки осіб, які втратили кінцівки, та задля впровадження якісних технологій протезування в Україні працює «гаряча лінія» з питань протезування кінцівок: 050-177-68-39. Детальніше.

Виплата компенсації роботодавцям за працевлаштування ВПО: програму вдосконалено

Згідно з внесеними змінами, роботодавець отримує: компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО; компенсацію витрат роботодавця на перепідготовку та підвищення кваліфікації осіб з числа безробітних ВПО, яких працевлаштовано строком не менше ніж на 12 календарних місяців. Детальніше.

Як передати право керування авто через додаток Дія?

В Україні автовласник може поділитися цифровою версією техпаспорта з родичем або іншою людиною через додаток Дія. Роз’яснюємо, як це зробити. Детальніше.

Які послуги доступні для ВПО онлайн?

Внутрішньо переміщені особи мають можливість скористатися наступними послугами онлайн у застосунку та на порталі Дія: отримати довідку ВПО та подати заяву на виплату грошової допомоги на проживання в застосунку Дія; змінити місце фактичного проживання ВПО в застосунку Дія; скасувати довідку ВПО в застосунку Дія. Детальніше.

Заборона на виїзд за кордон посадовцям і держслужбовцям: які винятки?

Передбачено низку винятків із правил та дозволено виїзд: батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном; для лікування за кордоном; на підставі окремого рішення Голови ДПСУ, у разі смерті членів сімей за кордоном. Детальніше.

Як оформити опікунство над дитиною під час війни?

На період воєнного стану в Україні процедуру всиновлення або встановлення опіки спростили для тих дітей, які залишилися без батьківського піклування внаслідок того, що місцезнаходження батьків чи законних представників наразі невідоме. Детальніше.

Як отримати безоплатні ліки в разі бронхіальної астми та хвороб нижніх дихальних шляхів?

Препарати в разі бронхіальної астми та хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів включені в програму «Доступні ліки». Це означає, що українці з цими діагнозами можуть отримати необхідні препарати безоплатно або з невеликою доплатою. Загалом до програми «Доступні ліки» включено 32 торгові назви препаратів проти цих захворювань. Детальніше.

Яку грошову допомогу від держави можуть отримати ті, хто був чи досі перебуває в полоні?

Особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення свободи внаслідок збройної агресії проти України, може бути надана щорічна й одноразова державна грошова допомога. Детальніше.

Чи зараховується до страхового стажу для розрахунку лікарняного період догляду матері за дитиною до 3-х років з липня 2012 по березень 2015 року, якщо в цей період вона не перебувала в трудових відносинах?

Період до 1 січня 2016, коли жінка здійснювала догляд за дитиною до 3-х років та не перебувала в трудових відносинах, не входить до її страхового стажу для розрахунку лікарняного. Починаючи з 1 січня 2016, період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до страхового стажу непрацюючої жінки, за умови отримання нею допомоги по догляду за дитиною до 3-х років. Детальніше.

Що робити, коли зникла дитина?

Якщо протягом години не вдалося встановити місце знаходження дитини, негайно звертайтесь до органів Національної поліції. Також можете звернутись за допомогою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, місцевих органів влади, «Служби розшуку дітей» ВГО «Магнолія». Якщо ви знаходитесь за кордоном, рекомендуємо звернутися до ініціативи «Missing Children Europe». Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

6.02.2023