Якість сервісу в управліннях соцзахисту: результати опитування

Центр політико-правових реформ разом з регіональними партнерами з Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN (Центр досліджень місцевого самоврядування, Дніпровський центр соціальних досліджень, «Смарт медіа») провели опитування відвідувачів управлінь соціального захисту населення (далі — УСЗН) в чотирьох містах.

Зокрема, це прифронтовий Харків і близьке до лінії фронту Дніпро, а також два міста, які приймали значну кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) — Київ та Львів.

У Києві для проведення опитування було відібрано два УСЗН — один на Правому та один Лівому берегах міста (Шевченківський та Дарницький райони). В інших містах було відібрано один такий орган.

Всього в дослідженні взяло участь 500 респондентів — 200 осіб у Києві та 100 осіб у кожному з інших трьох зазначених міст. З них 64,2 % становили ВПО (321 особа).

Опитування здійснювали експерти проєкту в період з 1 жовтня до 30 листопада 2022 року за анкетою, розробленою ЦППР у співпраці з регіональними партнерами Громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN.

Метою дослідження є оцінка рівня задоволеності громадян доступністю та якістю адміністративних послуг соціального характеру (АПСХ), зокрема, послуг для ВПО, які надаються УСЗН. Тому було проведено опитування користувачів цих послуг, виявлено позитивні та проблемні аспекти сервісу в обраних для дослідження органах та сформовано рекомендації з метою поліпшення якості та доступності процесу надання АПСХ.

Варто зазначити, що в цілому роботу УСЗН у чотирьох містах оцінили наступним чином: 33 % — дуже добре; 48,4 % — добре; 13,2 % — задовільно; 3,2 % — погано; 2,2 % — дуже погано.

Однак у кожному з міст ситуація дещо різниться. Так, у Львові (за п’ятибальною шкалою) загальна середня оцінка роботи УСЗН становить 4,5; у Дніпрі — так само 4,5; у Харкові — 4,1; у Києві: УСЗН Шевченківської РДА — 3,8; УСЗН Дарницької РДА — 3,5.

Найгірше громадяни оцінили такі критерії, як облаштованість місць для очікування (зовсім не задоволені й переважно не задоволені якістю — 17 % усіх респондентів) та загальний стан приміщення (зовсім не задоволені й переважно не задоволені якістю — 19 % усіх респондентів).

Найкращі показники має рівень задоволеності відвідувачів доступністю бланків та формулярів у приміщенні УСЗН — 51 % респондентів повністю задоволені цим критерієм. Також 81 % опитаних відповіли, що інформація про УСЗН, яку вони шукали, була достатньою, що є досить високим показником.

За результатами опитування планується розробка загального звіту з полісі-пропозиціями для Уряду та профільних ЦОВВ.

Наразі детальні результати за різними критеріями опитування, найчастіші зауваження респондентів, експертні рекомендації щодо покращення якості та доступності процесу надання АПСХ в УСЗН чотирьох міст викладено в змістовних звітах експертів, які пропонуються нижче до ознайомлення (див. гіперпосилання у слові «звіт»).

Міста:

Київ (УСЗН Шевченківської РДА: звіт; УСЗН Дарницької РДА: звіт)

Львів (Личаківський відділ соцзахисту Управління соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради: звіт)

Дніпро (Центральне УСЗН Дніпровської міської ради по Шевченківському району: звіт)

Харків (УСЗН Харківської міської ради Слобідської районної адміністрації: звіт).

Опитування проведено Центром політико-правових реформ спільно з Громадською мережею публічного права та адміністрації UPLAN у межах проєкту «Полегшення доступу до адміністративних послуг та підвищення їхньої якості в умовах війни в Україні», що здійснюється за фінансової підтримки DT Institute, протягом жовтня-листопада 2022 року. Висновки та рекомендації проведеного дослідження є предметом відповідальності Центру політико-правових реформ і не обов’язково відображають позицію DT Institute.

8.02.2023