Поновлено право громадян на отримання земельних ділянок, де розташовані об’єкти нерухомого майна

19 листопада 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель», який врегульовує, зокрема, питання ведення реєстрації прав на нерухоме майно під час воєнного стану, приватизацію земельних ділянок та знімає заборону на формування (створення) земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Так, підпунктом 5 пункту 27 Розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України (далі — ЗК України) передбачено, що безоплатна передача земель державної, комунальної власності в приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу в приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності ЗК України. Тобто, якщо на земельній ділянці розташований житловий будинок або раніше було передано земельну ділянку в користування, громадяни мають право на отримання цієї земельної ділянки у власність.

Алгоритм отримання земельної ділянки в приватну власність власниками розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна:

1. Виготовлення технічної документації для встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на земельну ділянку з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд.

Відповідно до Закону України від 22.05.2003 № 858-IV «Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення.

2. Реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, отримання витягу.

Згідно з пунктом 3 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 07.07.2011 № 3613-VI «Про Державний земельний кадастр» у разі, якщо на земельній ділянці, право власності (користування) на яку не зареєстровано, розташований житловий будинок, право власності на який зареєстровано, кадастровий номер на таку земельну ділянку присвоюється за заявою власників такого будинку на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Забороняється вимагати для присвоєння земельній ділянці кадастрового номера інші документи. Такий кадастровий номер є чинним з моменту його присвоєння.

Державний кадастровий реєстратор у строк, що не перевищує 14 робочих днів з дня прийняття заяви, розглядає її та вносить відповідні зміни до Державного земельного кадастру.

3. Подання клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 ЗК України. До такого клопотання додається:

  • розроблена технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);
  • витяг з Державного земельного кадастру.

4. Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в місячний строк ухвалює рішення про її затвердження та передачу земельної ділянки у власність або вмотивоване рішення про відмову.

5. Державна реєстрація права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів.

Рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав надаються в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

10.02.2023