Удосконалення правового забезпечення захисту дітей в умовах воєнного стану

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України 20 березня 2022 року вніс зміни до деяких постанов щодо захисту прав дітей на період надзвичайного або воєнного стану, якими врегулював окремі проблемні питання у цій сфері. Однак, пропонуємо звернути увагу й на такі аспекти.

У Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року № 268, необхідно внести зміни у тій частині, яка обмежує надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, прив’язкою до територій здійснення АТО і заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях.

Змін в аспекті загроз та викликів, зумовлених воєнним станом, потребує постанова Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866, якою затверджено Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини.

Порядок ведення обліку громадян України, які проживають за межами України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2020 р. № 85 необхідно доповнити положеннями щодо консульського обліку дітей, яким надано тимчасовий захист в країнах ЄС.

Повний текст пропозицій.

30.03.2022