Які послуги з усиновлення доступні на порталі Дія?

На порталі Дія доступні п’ять нових послуг, які спрощують і пришвидшують процес усиновлення дитини.

До цього українці вже могли подати заяву на отримання консультації з усиновлення дитини та зареєструватися усиновлювачем онлайн.

  1. Усиновлення: продовження кандидатства. Послугою можуть скористатися українці, які вже мають статус кандидата в усиновлювачі. Оскільки заява на усиновлення дитини дійсна лише один рік, багато хто не встигає стати батьками за цей час. Нова послуга дозволяє продовжити статус кандидата в усиновлювачі.
  2. Прийомні батьки, батьки-вихователі: реєстрація кандидатом. Послуга актуальна для українців, які хочуть взяти дитину в сім’ю та стати прийомними батьками. А також для людей, які хочуть створити дитячий будинок сімейного типу. У такому разі дитина зберігає статус сироти, а названі батьки отримують підтримку від держави для догляду за неповнолітнім.
  3. Стати другим з батьків-вихователей чи прийомних батьків. Послугою можу скористатися людина, яка укладає шлюб з партнером, котрий вже має статус усиновлювача. У такому випадку прийомні батьки або батьки-вихователі стають на облік як подружжя.
  4. Опіка, піклування над дитиною: реєстрація кандидатом. Послуга особливо актуальна для родичів осиротілих дітей, які хочуть стати їхніми законними опікунами чи піклувальниками. У такому випадку за дитиною зберігається статус сироти, а опікун або піклувальник стає офіційним представником дитини до здобуття нею повноліття. Водночас за його згоди дитину можуть усиновити інші люди.
  5. Усиновлення: зняття з обліку. Послугою можуть скористатися українці, які мають статус кандидата в усиновлювачі, але не стали батьками й вирішили не брати на виховання осиротілу дитину.

Щоб скористатися однією з цих послуг через портал Дія, потрібно:

  • Зареєструватися або авторизуватися на порталі за допомогою електронного підпису.
  • Обрати необхідну послугу.
  • Заповнити дані про адресу проживання, сімейний стан, чоловіка або дружину та дітей, яких хочете всиновити.
  • Дочекатися отримання даних з реєстрів. Це займе до 15 хвилин.
  • Продовжити заповнювати заяву — підвантажити потрібні документи.
  • Підписати заяву е-підписом та надіслати її на опрацювання.

Заповнення даних заяви займе близько 30 хвилин. Більше не потрібно стояти в чергах та витрачати тижні на збір довідок — усі необхідні документи підтягнуться з реєстрів автоматично. Навіть витяг про відсутність судимості можна отримати одразу на порталі Дія при оформленні зазначених вище послуг.

Після цього служба у справах дітей перевірить усі дані та повідомить потенційних батьків або опікунів про своє рішення.

Зверніть увагу: подружжя, яке вдвох бажає взяти дитину на виховання, подає спільну заяву, підписану обома. Члени сім’ї, що проживають разом із заявником, повинні надати свою згоду на створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу.

Для цього необхідна реєстрація всіх вищевказаних осіб у Дії. Заявник вказує дані в заяві, накладає свій цифровий підпис, далі члени його сім’ї отримують сповіщення про це, авторизуються у своєму кабінеті, заповнюють заяву й також підписують її своїм електронним підписом.

Джерело: Міністерство соціальної політики України

18.02.2023