Правові питання тижня: 13 – 19 лютого

Правові питання тижня: 13 – 19 лютого

Допомога на проживання ВПО: хто має право на отримання виплат?

Цьогоріч внутрішньо переміщеним особам автоматично продовжуються виплати щомісячної грошової допомоги від держави: 3 тис. грн для дітей та осіб з інвалідністю і 2 тис. грн для всіх інших осіб. Детальніше.

Фінансова підтримка громадських об’єднань осіб з інвалідністю: встановлено вимоги й критерії участі в конкурсі

Уряд ухвалив постанову, яка встановлює вимоги та визначає критерії участі громадських об’єднань осіб з інвалідністю у конкурсі для визначення проєктів, на реалізацію яких надається фінансова підтримка. Детальніше.

Щомісячні грошові виплати за особливі заслуги перед Батьківщиною: що варто знати?

Уряд ухвалив постанову, яка забезпечить здійснення щомісячних грошових виплат громадянам, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною й брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, а також членам сімей загиблих (померлих) громадян з їхнього числа. Детальніше.

Як оформити довідку про інвалідність, якщо ви перебуваєте за кордоном?

Під час воєнного стану встановлення інвалідності або проведення медико-соціальної експертизи українців, які тимчасово перебувають за кордоном, здійснюються екстериторіально та заочно. Детальніше.

Призупинення дії трудового договору: правила та особливості

Призупинення дії трудового договору — це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою й тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв’язку зі збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов’язки, передбачені трудовим договором. Детальніше.

Що треба знати про монетизацію пільг на житлово-комунальні послуги?

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг їхнім одержувачам з січня поточного року надаються виключно у грошовій готівковій формі. Детальніше.

Як оскаржити рішення МСЕК через комісію або суд?

Якщо вас не влаштовує рішення, яке прийняла медико-соціальна експертна комісія, ви можете оскаржити його протягом одного місяця. Детальніше.

Роз’яснення з актуальних питань щодо призначення субсидій

Якщо будинок одночасно опалюється і тепловою, і електричною енергією, на яку послугу застосовуються соціальні нормативи при призначенні субсидій? Чи призначать субсидію, якщо було продано одну квартиру, а куплено іншу, в іншому населеному пункті? Від чого залежить право на призначення житлової субсидії? Детальніше.

Як здобути безкоштовну освіту Захисникам, Захисницям і членам їхніх родин?

Держава гарантує надання державної цільової підтримки для здобуття професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої та вищої освіти, а також професійної адаптації (підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації) за різними рівнями освіти ветеранам війни, членам їхніх сімей та родинам загиблих (померлих) Захисників і Захисниць. Детальніше.

Компенсації роботодавцям за працевлаштування окремих категорій безробітних: програму розширено

Уряд затвердив новий порядок надання компенсацій роботодавцям за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних. Детальніше.

Які послуги з усиновлення доступні на порталі Дія?

На порталі Дія доступні п’ять нових послуг, які спрощують і пришвидшують процес усиновлення дитини. До цього українці вже могли подати заяву на отримання консультації з усиновлення дитини та зареєструватися усиновлювачем онлайн. Детальніше.

Як отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни?

Роз’яснюємо, як отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни учасникам добровольчих формувань територіальних громад; учасникам добровольчих формувань, які не увійшли до складу ЗСУ; військовослужбовцям, які брали участь у бойових діях. Детальніше.

Виплата допомоги на поховання пенсіонера: що варто знати?

У разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується особам, які здійснили поховання. Розмір допомоги на поховання залежить від закону, відповідно до якого було призначено пенсію. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

20.02.2023