Як призначити належного користувача онлайн?

Належний користувач — це особа, яка на законних підставах користується авто, яке не є її власністю.

Призначати належного користувача для транспортного засобу важливо, аби штрафи за порушення правил дорожнього руху оплачував водій, який був за кермом, а не фактичний власник.

Є можливість призначення такого належного користувача не тільки офлайн у сервісному центрі МВС, а й онлайн через застосунок Дія та Електронний кабінет водія. Послуга є безкоштовною.

Як призначити належного користувача онлайн?

Знадобиться два девайси обох зі сторін. В Електронному кабінеті водія можна скористатись або комп’ютерами, або смартфонами, а в Дії — смартфонами, адже треба буде відсканувати QR-код.

Які документи потрібно мати, щоб стати належним користувачем?

  • дійсне посвідчення водія відповідної категорії.

Які документи треба мати, щоб призначити належного користувача?

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Розгляд онлайн заявок відбувається автоматично. Обробка запитів триває до 5 хвилин у реальному часі. Результат — у водія, якого призначили належним користувачем, з’являється свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серед документів у застосунку Дія та в Електронному кабінеті водія.

Важливо, що призначення належного користувача не означає передавання майнових прав. В особи, яку призначають належним користувачем, є тільки підстави законно користуватись авто, мотоциклом або вантажівкою. Тобто керувати транспортним засобом — можна, а продавати його замість власника — ні.

Онлайн послуга призначення належного користувача доступна тільки для фізичних осіб. Юридичним особам варто звертатись за отриманням послуги в будь-який зручний сервісний центр МВС.

За одним транспортним засобом може бути призначений лише один належний користувач. Таке призначення відбувається на певний термін — на який саме обирає власник транспортного засобу. Це може бути від одного дня й до кількох років. Скасувати призначення належного користувача завчасно, якщо виникла така потреба, тобто до вичерпання терміну призначення, можна через Електронний кабінет водія або в сервісному центрі МВС.

Джерело: Головний сервісний центр МВС

26.02.2023