Правові питання тижня: 20 – 26 лютого

Правові питання тижня: 20 – 26 лютого

Чи продовжується довідка про інвалідність і право на отримання виплат на період воєнного стану?

Якщо є обставини, за яких ви або ваша дитина не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Детальніше.

Роз’яснення щодо надання статусу учасника бойових дій добровольцям

5 лютого 2023 року набрав чинності закон, відповідно до якого отримати статус учасника бойових дій зможуть особи, які після початку повномасштабного вторгнення росії брали безпосередню участь в обороні України, але не встигли вступити до військових чи правоохоронних формувань. Детальніше.

Як виправити дані в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України?

Якщо застрахована особа у своєму особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ виявила некоректні, неактуальні чи неправильні відомості, необхідно звернутися до Фонду для актуалізації даних, заповнивши «Анкету для зміни даних у Реєстрі застрахованих осіб». Детальніше.

Як встановити інвалідність дитині під час війни?

Медико-соціальна експертиза дітям проводиться за відповідним зверненням батьків, опікунів чи їхніх законних представників до закладів охорони здоровʼя на території України. Детальніше.

Які особи вважаються зниклими безвісти за особливих обставин?

Зниклими безвісти за особливих обставин вважаються особи, які зникли у зв’язку зі збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру. Детальніше.

Які онлайн-послуги Пенсійного фонду України доступні у 2023 році?

На вебпорталі електронних послуг ПФУ користувачі можуть знайти та скористатись значною кількістю послуг, які надаються online. Увійти в особистий кабінет можна за допомогою Дія.Підпис, кваліфікованого електронного підпису або засобами Інтегрованої системи електронної ідентифікації ID.GOV.UA, зокрема, з використанням технологій Bank ID. Детальніше.

Як правильно зафіксувати руйнування житла, щоб подати заявку на компенсацію?

При фіксації пошкоджень або руйнувань слід дотримуватися кількох важливих правил. Детальніше.

Грошова допомога ветеранам війни: хто може отримати та як подати заявку?

16 лютого стартував спільний проєкт Мінветеранів та Червоного Хреста України з підтримки ветеранів війни, які отримали інвалідність І або ІІ групи внаслідок війни. Детальніше.

Алгоритм дій щодо депортованих осіб

Якщо Вашу близьку людину примусово депортували за межі України, важливо опанувати емоції й зберігати спокій, водночас дотримуватися чіткого алгоритму дій за даної ситуації. Детальніше.

Як багатодітним батькам достроково оформити пенсію?

Жінки, які народили п’ятьох або більше дітей, мають право достроково вийти на пенсію у 50 років за умови наявності 15 років страхового стажу. Детальніше.

Що робити в разі неотримання виплати допомоги на проживання для ВПО?

Якщо Ви подали заяву на виплату грошової допомоги на проживання ВПО та понад місяць її не отримуєте, радимо звернутися до органу соціального захисту населення з відповідною заявою за місцем перебування на обліку ВПО. Якщо вирішити проблему не вдалось, звертайтеся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Детальніше.

Соціальні виплати у 2023 році: що продовжено автоматично та коли слід звернутися до органів соцзахисту?

З 1 січня 2023 року низку соціальних виплат автоматично продовжено на весь період дії воєнного стану плюс один місяць після його завершення. Детальніше.

Як призначити належного користувача онлайн?

Призначати належного користувача для транспортного засобу можна не тільки офлайн у сервісному центрі МВС, а й онлайн через застосунок Дія та Електронний кабінет водія. Послуга є безкоштовною. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

27.02.2023