Правові питання тижня: 6 – 12 березня

Правові питання тижня: 6 – 12 березня

Як отримати картку платника податків, перебуваючи за кордоном?

Перебуваючи за кордоном, чимало українців стикається з проблемою відновлення документів. Розповідаємо, як можна отримати картку платника податків, перебуваючи поза межами України. Детальніше.

Витяг про місце проживання дитини: як отримати на порталі Дія?

Витяг про місце проживання — один з найпопулярніших документів, який необхідний для того, щоб влаштувати дитину до садочка чи школи. Тепер оформити витяг про місце проживання дитини можна за 1 хвилину на порталі Дія. Детальніше.

Грошова допомога для ВПО від Норвезької ради: відкрито реєстрацію

Норвезька рада у справах біженців відкрила реєстрацію на отримання грошової допомоги для переселенців і людей, які проживають у районах, постраждалих внаслідок бойових дій. Детальніше.

Оформлення ID-картки для мешканців ТОТ у період дії воєнного стану: що варто знати?

Повнолітні громадяни України, які проживали на тимчасово окупованій території і не оформлювали паспорт громадянина України, мають змогу зробити це на підконтрольній Уряду України території. Детальніше.

Розпочато наступний етап медреформи: що він передбачає?

Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє запустити наступний етап медичної реформи. Вона передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів. Детальніше.

Як подати заяву на шлюб на порталі Дія?

Подати заяву на одруження знову можна онлайн — відповідну послугу Мін’юсту реалізовано на порталі Дія. Скористатись послугою можуть громадяни України, котрі досягли 18 років та мають електронний підпис. Детальніше.

Як змінився мінімальний розмір пенсійної виплати чорнобильцям з інвалідністю?

З 1 березня зросли розміри мінімальних пенсійних виплат особам з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою. Детальніше.

На яку державну грошову допомогу мають право полонені та члени їхніх сімей?

Після звільнення полонений отримує одноразову грошову допомогу в розмірі 100 тис. грн. Водночас він має право на щорічну допомогу в розмірі 100 тис. грн за кожний рік перебування в місцях несвободи. Якщо людина все ще не звільнена, щорічну допомогу може отримувати один із членів її сім’ї — за кожен рік полону. Детальніше.

Як організувати День донора на робочому місці?

Якщо ви чи ваші колеги маєте бажання задонатити кров — це можна зробити прямо на робочому місці, адже центри крові мають бригади, які за попередньою домовленістю приїздять на певні локації з необхідним обладнанням і проводять забір крові. Детальніше.

Як оформити закордонний паспорт на території України?

Пропонуємо ознайомитися з інструкцією, як оформити закордонний паспорт та як продовжити термін його дії. Детальніше.

Права осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та членів їхніх сімей

Особа, зникла безвісти за особливих обставин, має всі права, гарантовані Конституцією та законами України, а також має право на всебічне розслідування обставин її зникнення та встановлення її місцеперебування. Члени сім’ї такої особи мають право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника з урахуванням низки особливостей. Детальніше.

Алгоритм обміну посвідчення водія, отриманого вперше з терміном дії 2 роки

Для обміну посвідчення водія, виданого вперше з терміном дії 2 роки, на постійне терміном дії 30 років, звертайтеся до зручного сервісного центру МВС. При собі слід мати паспорт, копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків, протерміноване посвідчення водія. Детальніше.

Як отримати відомості про перебування в процедурах банкрутства в разі відсутності доступу до онлайн сервісу?

З 21.06.2022 у зв’язку з відсутністю доступу до онлайн сервісу з надання інформаційних довідок з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, такі відомості можна отримати у формі інформаційного листа. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

13.03.2023