Правові питання тижня: 13 – 19 березня

Електронне судове рішення: як отримати через застосунок Дія?

У застосунку Дія можна отримати електронне судове рішення з кваліфікованим електронним підписом суддів. Документ має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог. Детальніше.

Удосконалено процедуру видачі довідок про перебування військовослужбовців у полоні

Уряд затвердив зміни, якими спрощено порядок оформлення довідок про перебування в місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України. Довідка входить до переліку обов’язкових документів (щодо військовослужбовців) для звернення до Комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи. Детальніше.

Надміру виплачена субсидія: коли повертається та в яких розмірах?

Законодавством передбачено лише два випадки, коли надміру виплачена субсидія повертається державі. Детальніше.

Виплати журналісту в разі поранення, заподіяного під час виконання ним професійних обов’язків: роз’яснення

У разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналісту під час виконання ним професійних обов’язків, йому виплачується одноразова грошова допомога в розмірі до 50 прожиткових мінімумів. Детальніше.

Що треба знати українцям про одруження за кордоном?

Українці, які зараз перебувають за кордоном, мають змогу одружитися або розлучитися на території іншої держави. Для цього необхідно відвідати одну із закордонних дипустанов, які можуть вносити зміни до Державного реєстру актів цивільного стану. Детальніше.

Примусова евакуація дітей із зон активних бойових дій: важливі нюанси

Кабмін схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Обов’язкова евакуація в примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Детальніше.

Що робити, якщо один з батьків ухиляється від сплати аліментів?

Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина. Детальніше.

Чи буде призначено житлову субсидію за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг?

Житлова субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн). Детальніше.

Як українцям отримати водійські права в Польщі?

Українці, які перебувають у Польщі та планують вперше отримати водійські права, можуть записатися на курси водіїв. Необхідні умови: перебування в країні понад 185 днів, наявність карти побиту, наявність дійсного договору на оренду житла. Детальніше.

Які виплати передбачені волонтерам і членам їхніх родин у разі інвалідності волонтера внаслідок поранення або його загибелі?

У разі встановлення інвалідності волонтера внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги, залежно від ступеня втрати працездатності йому виплачується одноразова грошова допомога. Детальніше.

Одночасне оформлення ID-карти та закордонного паспорта: можливості буде розширено

Окрім одночасного оформлення ID-картки та закордонного паспорта особам від 14 років, в Україні будуть одночасно оформлювати закордонні паспорти також дітям до 14 років. Детальніше.

Кому можуть призначити пенсію за віком до досягнення 60 років?

Окремим категоріям громадян можуть призначатись пенсії за віком до досягнення віку 60 років: на пільгових умовах, дострокові, зі зменшенням пенсійного віку. Детальніше.

Програма «Доступні ліки»: де дізнатися інформацію про препарати та як знайти аптеку?

Щоб дізнатися деталі про той чи інший препарат, можна скористатися актуальним реєстром лікарських засобів. З’ясувати, у яких аптечних закладах доступні препарати за зазначеною програмою, можна кількома способами. Детальніше.

Читайте також матеріали Ініціативи «Право в умовах війни» в Телеграм-каналі.

20.03.2023